Tankar kring elavbrott

"Det är nog många svenskar som har hört att "i framtiden när vi får elbrist kommer vissa områden att stängas av". Det verkar som om denna framtid är här och att några som drabbats är oss som bor i den lilla fjällbyn Ammarnäs.

I söndags försvann strömmen strax efter kl 20, vi fick tillbaka den en stund före 01.00. Helt utan ström i nästan fem timmer och ute var det minus 25 grader.

Igår kl 22.55 slocknade åter TV och allt annat som drivs av ström inkl värmeanläggning som är i behov av ström till styrutrustningen. Minus 33 grader ute och stjärnklart. SMHI hade påpekat att det skulle kunna bli nytt köldrekort under natten. Det tidigare var helt färskt och mättes upp till -40,9 här i Västerbotten. Nog för att den bofasta befolkningen här uppe sedan generationer fått lära sig att klara sig i en mycket tuff miljö, men även här har utvecklingen inneburit att våra hus är strömberoende. När man hörde att vissa områden skulle stängas av vid elbrist funderade man på vilka som skulle "offras". Om det är Vattenfalls tanke att "fjällborna klarar sig alltid" så är det mycket cyniskt. Medelåldern här är relativt hög och då kan sådana här påkänningar få allvarliga medicinska och ekonomiska effekter.

En annan effekt av strömavbrott förutom att det blir mörkt och tyst är att mobiltelefonerna här slås ut, som regel efter ca en timme. Orsaken till att de slutar fundera är att det batteri som fungerar som backup ger upp efter ett tag. Så tid och kyla tar även mobiltelefonfunktionen ifrån oss. Det är bara att hoppas att det inte blir något fel på den fasta telefonin om något skulle hända(p g a strömavbrott) eller att någon blir akut sjuk, vi har nio mil till närmaste sjukstuga ooch tjugofem mil till närmaste sjukhus. Efter dessa strömavbrott här lär frågan om att bli elförsörjd på annan sätt än från Vattenfall diskuteras.

Om ett antal hus frusit sönder i natt, tar då Vattenfall på sig det ekonomiska ansvaret för skadorna?

När jag vaknade i morse 8.15 trodde jag att strömmen hade kommit men inte, det var solen som flödade in, ute var det minus 33 grader. Efter ett samtal med Vattenfall kl 08.25 där dom påstår att "din anläggning är strömförsörjd, du måste bara göra en åtgärd i mätarskåpet för att du ska få tillbaka strömmen". På väg ut till strömskåpet kommer strömmen tillbaka. Kyl och frys börjar pipa frenetiskt på grund av toklåg temperatur. Hur mycket skador har det blivit här i byn? Hur ska vi kunna lita på Vattenfall?"

Detta är skrivet av Torbjön Eriksson, Ammarnäs.

En kommentar

  1. Gunilla

    När jag ringde och felanmälde strömavbrottet igårkväll fick jag uppge postnumret och då hade dom ingen felanmälan på detta område,strömmen hade varit borta då i ca 15 min.
    Sen kom jag fram efter en lååååång väntetid till en kvinna som påstod att jag hade ström och att jag skulle kolla jordfelsbrytaren + alla säkringar……Fick höra i morse att det var en kabel som hade gått av(p.g.av kylan)…. Va ,här och folk kors o tvärs ute i rymden och hur kallt är det där,men grejorna håller! Med vattenfalls miljardvinster borde dom väl kunna hitta ett köldtåligt material till elledningarna..eller??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.