Insändare skriven av min Mor.

Har hittat en gammal insändare, införd under Ordet Fritt i VK juli 1975, som min Mamma skrev inför Ammarnäs jubileet (100 år?)

"Jag sitter på potatisbackens krön och ser ner över gårdarna, ser på raningarna, ser på vattnet som stiger just nu, mer och mer. Jag blundar, då ser jag framför mig böjda ryggar som sliter. Det är våra förfäder som idogt arbetar för brödfödan. Där gick de i det tysta och slet ut sig. Tungt hade de och ont om allt, men ingen klagade. Det var en seg och god vilja som gjorde att byn byggdes upp. Vem slet dom för? Inte bara för sitt eget. Nej, för oss kommande generationer så att vi fick det bra. Ändå klagar vi mer än de.

Jag går på kyrkogården, här är så lugnt och stilla, jag läser namnen på stenarna och känner igen namn jag hört talas om och vad de gjort. Jag undrar vad de skulle säga om de såg byn idag. Skulle de vara nöjda eller ledsna. Vi vet inte vad de tänkt när de började, kanske inte en sådan utveckling? Men de får vila i lugn och ro och vi känner en ödmjuk tacksamhet emot alla dessa gamla Ammarnäsbor.

Jag går vidare genom byn, möter någon här och där hälsar, pratar lite. Går vidare möter flera, alla är lika mot alla. Å, vad jag älskar detta Ammarnäs och dess underbara bybor. Jag är tacksam att jag får leva och bo här och att mina barn fått växa upp på en sådan plats."  "en som flyttat in för 28 år sedan"

Precis 10 år efter mamma skrev detta så dog hon i en hjärtinfarkt endast 57 år. Alldeles för tidigt. Hon var också en människa som slet ont men hon var alltid glad, positiv och väldigt hjälpsam. Det jag minns från min barndom bl a, var att där hemma var det alltid folk och hälsade på mor och far. Många skratt och historier runt köksbordet. Nu ligger även båda mina föräldrar i lugn och ro på den vackra kyrkogården här i Ammarnäs. 

 

9 kommentarer

 1. Curtan

  Vore kanske några rader & ord som skulle ha gått att använda som marknadsföring.
  Jag läste också dessa rader förr, inte bar en, utan flera gånger.

 2. Asly Rådahl

  Va varm jag blir i hjärtat av den fina insädaren av din mor.Tack vare min F-b kontakt med Agneta fick jag tips att läsa den.Fint att Du delat med dig Kinna.

 3. Filantropisk volontär

  År 1975 hade Ammarnäs ett expansivt näringsliv, framtidstron spirade, kanske inte i alla hörn men nya steg togs framåt.
  Året innan dvs.1974 beslutades om avsättning av första etappen av det nu idag så omfångsrika Vindelfjällens naturreservat, ett steg som troligen lade grunden för underlaget till dagens högkvalitativa infrastruktursatsningar samt till den framtidstro som nu råder i det breda åretruntföretagandet.
  En mycket viktig kugg i fjällvärldens integration av alla unga,pigga och drivande barnfamiljer,detta visas i att bygden blomstrar som aldrig förr.
  Viva friktionsfriheten &RuneT &LST!

 4. Maja Skidiskotertjänst

  Fantastiskt insiktsfull å varm betraktelse!

  Mammor är olika , min skrev så här 2007 efter otaliga samtal om att jag skulle skriva på en lista på nätet mot prospektering av uranbrytning, då jag avböjde ATT öht haka på den aggressiva diskussionen så kom detta i mailen;
  ———————————————————
  ”Hej!
  Inom vissa områden tänker du självständigt och på ett sätt som jag beundrar dig för. Inom andra låter du andra tänka åt dig utan att skaffa dig egna kunskaper och kunna dra egna slutsatser.” slut cit. Sedan följde ett aldrig sinande dumgörande ovärdigt vem som helst

 5. Kinna Persson

  Svar till Birgitta Johansson (2010-03-06 14:48)
  Visst är det fint skrivet! Hon var duktig på att skriva lite av varje så kanske att hon hade bloggat…vem vet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.