Vår färd upp till Vitnjuln

Vi for upp till Aitelnas rätt så sent på torsdagkväll. Tänkte inte på att ta på mig långkalsonger (det är ju sommar) men dom skulle verkligen ha behövts! I vanliga fall brukar jag gå men nu åkte jag fyrhjuling med Lennart från Höbäcken för annars hade det blivit så sent innan jag skulle vara framme. Åt en sen middag och var uppe ganska länge, vi var ju ledig så vi kunde sova länge på fredagmorgon, trodde vi! Blev väckte av ljudet av Jojjes traktor mycket tidigare än vad vi hade tänkt oss. Oliver och han kom upp för att börja slå lägderna. Det gjorde absolut inget att vi blev väckta för det är så roligt då han slår hö där uppe.

Vi kokade kaffe och sedan fikade vi tillsammans med dom. Det var fortfarande kallt ute men jag städade ute i sovstugan och Lennart lagade trappstegen på bron innan vi gjorde oss iordning för att gå upp till Vitnjuln, en vandring på nio kilometer.

Det är inte ofta man ser Lennart med packning på ryggen, tror närmare bestämt att det är 12-13 år sedan sist, det var tiden före han skaffade sig fyrhjuling!

Halvvägs upp tog vi en vilopaus vid detta vackra ställe

Vi fortsatte och efter ett tag kom vi fram till en bro som jag trodde hade gått sönder på mitten men det visade sig när vi kom närmare att den var byggd så, det fanns ytterligare två till sådana broar.

Vad jag funderade över när jag gick, det var vad som skall göras med allt bråte som ligger efter leden? Gamla broar och ledmarkeringar som blivit utbytta ligger ju kvar!

En bit innan stugan i Vitnjuln så får vi se stallen som dom gamla "Norgefararna" använde för hästarna när dom övernattade på sin färd från Ammarnäs till Norge för att handla.

Nu är vi framme vid stugan, det luktade nymålat redan innan vi kom fram. Jan, Clara och Kerstin Strömgren har varit där uppe tidigare i sommar och gjort ett jättearbete. Dom har skurat. målat och byggt. Ni skulle ha sett det nya dasset, det var som ett "vardagsrum".

Och inne i stugan luktade det rent och gott, helfräscht var det!

Vi sov som stockar båda två hela natten. Tänk att jag som är femtiosex år aldrig varit till Vitnjuln på sommaren! Jag borde skämmas!

 Vaknade till en kanondag, solen sken från en klarblå himmel och varmt var det! Drack morgonskaffe och gick ut och fiskade, tänk att bara gå ut på bron och direkt ner till vattnet, tyvärr så var det bara småfiskar som nappade, men kul var det.

Var där och njöt några timmar innan det var dags att gå ner till Aitelnas igen. Kokade kaffe vid samma rastplats på nervägen. Gott med kaffeost i kaffet!

Färden gick fortare hem! Då vi kom till stugan hade Jojje slagit färdigt och dom var på väg ner till byn.

Värmde duschvatten och duschade sedan satt vi ute resten av kvällen. Tjugotre grader varmt klockan halv åtta på kvällen…….Toppen!

4 kommentarer

 1. Sune

  Så går det med lederna när Länsstyrelsen ökar administrationen och minskar på fotfolket…blir ännu värre om det blir nationalpark!

 2. birgitta strömgren

  Hejsan Kinna!
  Vilka vackra bilder! Och vad trevligt ni verkar ha det!
  Själv har jag inte vart upp till aitelnas på flera år, sommartid, det blir väl nån sommar framöver. ha de gott!

 3. Maria Skiddi

  Det är ni fan värd!

  Det måste vara som en laseroperation att komma dit upp, å man liksom kan gå hem samma dag med en del från kliniken med en del av de tunga oken borta eller ”lättare”

  Ang bråtet; Elda upp det eller???? FÅR man det?

  Å det är JÄTTroligt att du lägger ut bilderna Kinna, så fiiint det är där!

  ha det gott ni två!
  Kram Maja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.