2011 och 2012 Jubileumsår!

Jag upptäckte, när jag satt och bläddrade i denna bok, att den kan man ju faktiskt använda som uppslagsbok! 

Om jag börjar med Ammarnäsgården så upptäckte jag att Rikard Renman kom till byn vid nyåret 1946, alltså 65 år sedan, tillsammans med sin syster Britta som hjälpte honom att komma igång. 

————-

I februari i år var det 50 år sedan som den första snöskotern såg dagens ljus i Ammarnäs. Det var ett hembygge av David Forsvall som tillsammans med sonen Leo hade konstruerat en maskin som kunde ta sig fram någorlunda obehindrat på oplogat underlag. Den såg ut som ett mellanting av en snövässla och en motorcykel och hade en maxfart på 50-60 km, genomsnittsfarten var dock bara 20 km. Motorn var en vespamotor och materialkostnaden uppgick då till ungefär 2.000 kronor.

————–

1967 stod Liften i Ammarnäs färdig, så nästa år blir det 45 års jubileum! Henning Oskarsson hade en dubbelbandare och Gustav Berglund hade något liknande så till sist fick de backen i åkdugligt skick efter den tidens krav. Första vintern åktes det på riset men året därpå hade de röjt och bränt så det blev en riktig slalombacke.

—————

Riktig fart på turismen blev det inte förrän stugbyn var klar 1972. Stugorna blir alltså 40 år 2012!  Den kom då att bli länets största stugby med sina 25 stugor.

————–

Det gick också för bybor att få tillgång till tomter att köpa av kommunen. En tomt kostade då 8.500 kronor och då var det indraget vatten, avlopp och vägar. Det var dock bara någon enstaka tomt som såldes på det sättet!

 

Ja det var ett litet axplock ur denna fantastiska bok som är nedtecknad av nybyggarnas ättlingar i Ammarnäs!

 

 


5 kommentarer

 1. Inger G

  Tillägg jubileum
  Nästa år är det 100 år sedan vår vackra kyrka invigdes av biskopen och andra högheter i samband med vårböndagshelgen. Vad månde hända till sommaren 2012 när detta skall firas? Sv Kyrkan kommer säkert att ordna något trevligt.

 2. Forsvall i småland

  Den ”första snöskotern” finns att beskåda i ladan hos Ove Forsvall. Har för mig att Leo och Mattias startade upp den en påsk för några år sedan.

 3. Håkan Norström

  När inträffar Vårböndagshelgen i Ammarnäs? Om tidpunkten växlat genom åren så undrar jag när nämnda helg inträffade på 40-talet?

 4. Kinna Persson

  Svar till Håkan Norström (2013-03-12 12:48)
  HÅKAN: Efter vad jag har fått reda på så skulle Vårböndan vara den första helgen i juli! Om tidpunkten växlat kanske någon läsare kan svara på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.