Samisk konfirmation

 Vi har ju ett samiskt konfirmationsläger i Ammarnäs nu i sommar. Sedan femte juni så befinner sig ett fyrtiotal barn och ett antal ledare i byn och det är jättekul. Samtidigt har det varit tre kurser ,genom Umeå Universitet, där ett sextiotal personer deltagit. Två språkkurser, Ume- och nordsamiska och så en Kulturkurs! Vet inte så mycket om den kulturella kursen så jag går inte närmare in på den. Men ni kan kanske förstå att vi tycker det är roligt när det är så mycket folk i rörelse här vid den här tiden. Dessutom har vi ju LUVRE- gänget här som förövrigt firade sitt 50-årsjubileum igår! Det är folk som inventerar och jobbar med fåglar och en del av dom tillbringar alltså sin femtionde sommar här i Ammarnäs!

Åter till konfirmationen. På Midsommarafton skall ungdomarna konfirmeras och då väntar man att det ska vara mellan åtta och niohundra personer totalt som kommer att delta. Det är föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar samt andra släktingar till dessa ungdomar som kommer. Därför kan dom inte hålla till i kyrkan utan nu har det satts upp ett jättetält på fotbollsplan vid skolan som under denna dag skall möbleras med bord och stolar för imorgonkväll kommer det att serveras middag där för sexhundra personer! Wow, säger bara det.

Skulle gärna ha velat vara där på midsommarafton och fota alla dessa sameklädda människor (tänk vilken färgklick) men eftersom jag jobbar så går ju inte det, tyvärr!

 

Tomt kommer det att bli när alla dessa trevliga konfirmander och kursdeltagare, som besökt oss varje dag, rest hemåt igen! Men vi får glädjas åt dom veckor som varit full av aktivitet.

En kommentar

  1. Maria

    Läckert med så mycket folk. Men nog hinner du väl gå dit och kolla en sväng!? Affären klarar sig faktiskt utan dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.