Samiska veckan i Ammarnäs

Den Samiska veckan i Ammarnäs inleds Måndag 11 juni klockan arton med Kvällscafé på Samegården. Hela veckan är fylld av aktiviteter.

Under tisdagen kommer det att visas tre filmer, också detta på Samegården. MAJ-DORIS, SAMEBLOD samt barn- och ungdomsfilmen CLOUDBOY.

Onsdag blir det föreläsningar av Johannes Markinen och Marja Skum. Först ut är Johannes som kommer att föreläsa om renbeteskonventionen och de tvångsförflyttningar av samer från Karesuando söderut, bland annat till Västerbotten. Marja kommer att berätta om när Inggá Biette selade körrenarna och flyttade söderut – en jojk berättar.

På biblioteket samma dag mellan klockan 17 och 19 blir det pyssel och lek med Pluppdockan och hans djur. Fokus på samiska böcker.

Disco blir det i skolan på kvällen för barnen.

I Samegården på Torsdag talar Elin Anna Labba om att dokumentera berättelser och traditionell kunskap utifrån sitt bokprojekt om tvångsförflyttningar. Sedan blir det ett kort samtal mellan henne och Marja Skum om det ämnet.

Det blir också en rundvandring på Lapplatsen.

Fredag är det Gun M Utsis tur. Hon kommer att informera om Aktene prosjektet som är ett interregprojekt om samisk slöjd, matkultur, byggnationer, samisk bosättningshistoria i ett 100 års perspektiv och språk.

Efter det så kan den som vill berätta om sina skolminnen, Ellacarin Blind har varit medredaktör till antologin ”När jag var åtta lämnade jag mitt hem och har ännu inte kommit tillbaka”. I antologin är det ett antal samer som berättar om sina skolminnen.

Klockan arton samma kväll är det Gudstjänst i Gillesnuole.

lördag Brännbollscup vid skolan och Söndag Högmässa i kyrkan klockan 11 och sedan Lassotävling vid Församlingshemmet.

 

Ni kan läsa om vad som övrigt händer på kommunens hemsida sorsele.se och på Sameföreningens hemsida.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.