Om björnmöte och svängig studentfärd..

Så var den avklarad igen – en av årets höjdpunkter –  studentbalen.         

En dag då Umeå verkligen sjuder av framtidstro och unga människor symboliskt tar steget ut i vuxenvärden.  Skillnaden mot tidigare år var att nu var det dags för vår egen dotter att ta stegen på röda mattan. Kvällen skulle också avslutas på ett annorlunda sätt.

I år  är det rekordmånga som tar studenten och på balen var det över 1100 glada och förväntansfulla ungdomar som deltog. Framtidstron såg ut av verkigen bubbla bland den aldrig sinade strömmen av tjusiga par på den röda mattan som ledde från avlämningspunkten till balsalens entré. Antalet åskådare var också rekordstort.

Det man känner en sådan stund vid röda mattan är stolthet över våra fina ungdomar och en stark önskan att samhället ska kunna svara upp mot deras förväntningar nu när de efter några utvecklande gymnasieår sprids över Sverige och världen. Också att de som lämnar staden med glädje ska minnas tiden i Umeå och hitta tillbaka när det är dags för ytterligare studier och familjebildning.

Transporterna av studenter till balen förtjänar en egen kommentar. Allt från kundvagnar, kärror, långa limousiner, glittrande vrålåk från 50-talet, till räddningsfordon användes.  Dottern och hennes vänner från Umeå Internationella Gymnasium (UIG) hade tänkt till angående den viktiga tranporten. För att kunna åka både miljövänligt och samtidigt partaja hade de engagerat Umeås reaggebusschaufför, Omar Kulane , och hans Ultrabuss. Han är omåttligt populär bland ungdomarna. Omar var "cool"  och såg ut att ta uppståndelsen med ro. Han verkar ha distans till sitt kädisskap. Umeås reaggebusschaufför, Omar Kulane

Dottern Ida med pojkvän Peter och de övriga i det reggeasvängiga sällskapet såg ut att välförtjänt njuta av stunden i den tid när Sverige är som allra skirast och vackrast.

Studenter på röda mattan...

Efter någon timme vid röda mattan avslutade jag kvällen med lite kvarvarande jobb och förberedelser för kundmöten på fredagen. Min fru hade lite att styra och ställa med i efterdyningar till dagens balförberedelser och åkte inte hemåt förrän vid 21.40 tiden på tordagskvällen. Vår vackra pendlingsväg genom kustbyarna är rena natursafarin året om. Fåglar, älgar, rådjur,  hjortar, lo, rävar, grävlingar – varje dag bjuder på nya upplevelser. Denna gång skulle naturen bjuda på något extra!

Strax utanför Skravelsjö fick frun och bekanten som åkte med stanna för att släppa en björn över vägen. Den gick lungt upp mitt på vägen och tittade noga på bilen på mindre än 50 meters håll innan den sakta fortsatte över diket och in i skogen på motsatta sidan. Vi har haft björnar och björnspår runt oss under många år, men det är första gången någon i familjen få se björn "live" i fria naturen.  Tyvärr var inte kameran med – så vi visar en björn från skolplanschen istället.

Björnmötet blev en fin final på en minnesvärd dag för hela familjen.

Björn på skolplansch