Framtidens jämnställdhet.

Har kollat Star Trek i ett par månader nu, inte så värst frekvent men några avsnitt har vi hunnit igenom och det väcker naturligvis lite tankar…

Original Tv-serien kördes i slutet på 60-talet (1966 om jag inte har helt fel), mycket spännande, men jag undrar lite hur man tänkte om framtidens jämnställdhet?

Nu snackar vi om en serie som utspelar sig ca 200 år framåt i tiden, dvs kring 2160 eller nåt sådant (nu finns det säkert en hel del trekkis där ute som kan det här bättre än jag) och det finns knappt några kvinnor alls med några högre befattningar, psykolog och advokat, samt en del kvinnliga "monster" har jag sett, samt att endel av besättningen är kvinnor, men egentligen inte har några direkt tunga poster. Det är mesta dels att rapportera vad som sägs på olika frekvenser, servera kaffe och gå omkring i kortkorta klänningar. De följer ibland med på "uppdrag" men är då knappast ens beväpnade och blir bortrövade eller överspelat rädda (sen svimmar de i famnen på en karl). Det händer ju knappast att någon kvinna "räddar dagen".

Vore intressant att ha ett seminarium om hur man sett på framtiden under olika delar av människans historia och då främst kring jämnställdhetsfrågorna, samt hur vi idag ser på framtidens jämnställdhet.

Är det någon som har sett något program om detta eller liknade, vore jag otroligt tacksam om ni vill dela med er.

Ha en fortsatt trevlig lördag, själv åker jag till Japansk afton (även där kanske det finns en del att prata om gällande jämnställdheten, i Japan alltså…)

//Alex

8 kommentarer

  1. Catharina Alperud

    Jämställdhet är ett vitt begrepp och är helt klart intressant att diskutera. 🙂 Frågan är bara vad vill ha ut av ett jämställdhetsarbete? För mig innebär det valfrihet vilket vi definitivt inte har idag. Om jag vill fostra mina barn istället för att låta samhället göra det är det i stort sett en omöjlighet utan att bli kallad för eftersträvare. Men det är ett oerhört intressant ämne.

  2. Miss Minnalainen

    Va, först var du på rysk afton och nu ska du på japansk? Jag blir jättesvartsjuk! Men hoppas du får dricka nån god saké och sen säger du ”kampai” när du dricker hoppas du får en trevlig kväll!

  3. Alexandra Wermelin

    Svar till Catharina Alperud (2010-12-18 15:07)
    Tack för kommentaren! Jo, det är oerhört intressant och även vad vi lägger i begreppen och vad samhället anser vara det ”jämnställda”. Jag håller absolut med dig om att valfrihet är det eftersträvansvärda, att varje individ ska ges möjligheter att välja och hur man än väljer att leva sitt liv ska det vara okej. Men man kommer ju ofrånkomligt in på frågan om det fria valet verkligen finns.
    //Alex

  4. Martin

    Den Irakiske ambassadören i FN hade just avslutat sitt tal, och gick ut
    i lobbyn där han mötte president George Bush.
    De hälsar och skakar hand, och medan de går vidare så säger Irakiern;
    ”Jag har bara en enda fråga om vad jag upplevt i USA under min tid här.”
    Bush svarar; ”Ers excellens, jag gör givetvis allt jag kan för att
    hjälpa dig.”
    Irakiern närmar sig Bush och viskar; ”Min son tittar alltid på TV-showen
    Star Trek, och i den finns både ryssar, svarta, asiater… ja till och
    med utomjordingar. Men aldrig några araber.

  5. kk

    Min son är mycket upprörd, och
    kan inte förstå varför det inte finns med några araber i Star Trek.
    President Bush ler, lutar sig lite närmare Irakiern och viskar
    tillbaka…
    ”Det är för att Star Trek utspelar sig i framtiden…”

  6. Agneta

    JA du, Du får nog lyfta frågan inom landstinget de stora löneskillnaderna bland män och kvinnor gör nog att år 2140 kommer kvinnorna att få svimma i famnen på en karl om de ska klara sig om utvecklingen håller i sig.
    Vår jämställdhet verkar gå bakåt i utvecklingen i stället för att sträva mot jämlikhet. Klasskillnaderna ökar i samhället och utslagningen i Sverige är ett faktum.
    Ni har en hel del att arbeta med så Lycka till!
    Det är bra att du lyfter frågan.

  7. Alexandra Wermelin

    Svar till Agneta (2010-12-19 07:32)
    Tack för inlägget! Ja, det ska jag självklart göra. Nu hoppas jag ju att jag själv och andra kvinnor (och män för den delen) faktiskt kommer att sätta ner foten och tala om att vi faktiskt inte kommer att acceptera olika löner och att det också kommer att ha en inverkan från löntagarens håll också. Tror att mycket av jämställdhetsarbetet måste komma båda ovan och underifrån för att det faktiskt ska bli skillnad.
    //Alex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.