Kollektivavtal – nä jag åker inte kollektivt

I fredags var jag på en mycket inspirerande dag med SKTF. En fråga som var på agendan är kollektivavtal. Det visade sig att en undersökning gjorts där man frågat bland annat ungdomar vad de tycker om kollektivavtal – ett av svaren "nä, det behöver jag inte, jag åker inte kollektivt"… Oj, säger man då. Oj, oj, oj! Vad är det egentligen som händer. Ett kollektivavtal ger i snitt 80 000 per år… per person! 

Nedan har jag kopierat från SKTF:s hemsida vad som står om kollektivavtal:

Vad får jag ut av kollektivavtalet?

Vi är överens: 
Både du, dina kollegor och arbetsgivaren vet vad som gäller, precis som i vilket avtal som helst. Det är många lagar och regler att hålla reda på i arbetslivet.
Den arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal kan alltid förbättra villkoren ännu mer än det som står i avtalet – men inte försämra.

Schysta villkor för alla:
Arbetsgivaren kan inte välja en anställd som går med på sämre villkor än de som finns i avtalen. Om det är ont om jobb kan det annars lätt bli arbetsgivarens marknad, när människor börjar ta ett jobb till vilket låga pris som helst.

Lön för det du gör:
Varje år ska din lön ses över, enligt avtalet. Du har också rätt till ett lönesamtal med din chef där ni pratar om hur du utför ditt arbete, och vad du kan göra för att förbättra din lön ytterligare.

Särskilda ersättningar:
Arbetar du övertid, helger och kvällar, med jour och beredskap eller med mycket restid får du extra ersättning för det, enligt kollektivavtalet.

Försäkringar om du skadar dig eller blir sjuk:
Om du till exempel blir sjuk en längre tid eller om du skadar dig i arbetet får du ekonomisk ersättning, tack vare försäkringar som ingår i kollektivavtalet.

Högre pension:
Du får en sorts pensionssparande via din anställning, så kallad tjänstepension. Arbetsgivaren sätter varje år in pengar hos ett försäkringsbolag som förvaltar dina tjänstepensionspengar.

Mer påverkan på arbetsplatsen:
Kollektivavtalet ger dig möjlighet att vara med och fatta beslut som rör din arbetsplats.

Personlig utveckling:
Rätt till utvecklingssamtal finns i de allra flesta kollektivavtalen. Där understryks också hur viktigt det är med kompetensutveckling.

 Glad påsk till alla glada blogg-läsare!

5 kommentarer

  1. Ingemar Wahlström

    En väldigt bra sammanfattning! I IF Metall-världen brukar vi prata om ”Löftet” då vi utbildar, men det här kändes direkt och informativt. Sedan finns det ju de som aldrig lyssnar men de allra flesta går att nå.Glad påsk själv!

  2. Mr Cool

    Kul att du är åter… Visst är kollektivavtal bra för det skulle bli besvärligt att skriva individuella avtal med varje anställd så detta gynnar arbetstagare såväl som arbetsgivare. Men jag undrar över en punkt som jag ber dig kommentera ”Den arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal kan alltid förbättra villkoren ännu mer än det som står i avtalet – men inte försämra”. Inom ramen för denna överenskommelse skulle det då vara möjligt att premiera enskilda anställda som presterar ett extremt gott resultat med högre lön???? Glad Påsk

  3. Anna Hedman

    Svar till Mr Cool (2011-04-22 14:39)
    Jag personligen är inte emot att den som gör ett gott arbete kan få lite mer i plånboken också! Ibland kan det dock vara lite svårt att avgöra vilka arbetsprestationer som är mer värda men hur arbetsgivaren än gör kan denne inte försämra…

  4. Isak

    Jasså! Herr Cool är inne på banan igen. Sejouren från ut-
    landet blev inte längre, eller har rublerna devalverats.
    I Sverige har vi än så länge ordning och reda. Problemet
    med Herr Cools system är ju när arbetskamraterna upplever
    att de blir orättvisa löneskillnader, och när dom som
    slickar mest favoriseras.

  5. Anna Hedman

    Svar till Isak (2011-04-22 23:42)
    SKTF, det fack jag tillhör, tillämpar individuell lönesättning. Jag tycker att det är bra. ”Rövslickeri” som du hänvisar till är låg nivå. Den arbetsgivare som favoriserar ”slickare” lär inte nå någon större framgång. Arbetskamrater kommer alltid att uppleva orättvisa löneskillnader, men de som klagar är oftast de som inte är så intresserade av att göra något, men ska ha hög lön. Den arbetsgivare som ser kompetensen i sin personal och använder lönesättningen därefter är den stora vinnaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.