Förslag på förbättringar i Storumans kommun

Jag har lämnat in två motioner, och för de som inte vet vad det är, så har jag lämnat in förslag på hur jag vill förbättra saker i Storumans kommun.

 
Den ena handlar om dagbarnvårdare. Jag tycker att det är bedrövligt att Storumans kommun hela tiden drar ner på detta, i dagens läge finns två i Storuman varav en går i pension i höst, och en i Stensele. I Vilhelmina har de minst 14 (sist jag kollade, kan vara fler nu). Hur det kan komma sig är en gåta!
 
Jag tycker att det är jättebra med förskola, för de som vill ha det, detta innebär i gamla begrepp ”dagis”. Stora lokaler, med massor av barn… men det passar inte alla!
 
Vi har tre barn, alla tre har gått hos en dagbarnvårdare. Jag har fått höra att det inte är bra, för dagbarnvårdare är inte utbildade ”pedagoger”… Hmmm, jag kan inte se att våra barn är mer korkade än andra … Vi kan ta Dennis som i åk 3 har gjort nationella prov bl a matte, han hade alla rätt, på alla prov…. är han korkad då… knappast! Dessutom är han väl godkänd i Svenska. Jag klagar inte…
 
Alla barn passar inte på en stor förskola, och vårdnadsbidrag är inte aktuellt för alla, det finns föräldrar som vill arbeta, och om vi kan erbjuda vårdnadsbidrag, förskola OCH dagbarnvårdare, har Storuman ett komplett utbud för ALLA föräldrar… det är bara att välja, och valfrihet är viktigt, vi måste se till att ge föräldrar möjligheten att bestämma över sin egen familj!
 
Den andra motionen handlar om storkomposter. Kanske löjligt för det flesta men för en som mig som värnar miljön och vill sortera sopor är det ett irritationsmoment. Mitt mål är att inte skicka sopor överhuvudtaget med sopbilen Jag ska kunna sortera varenda grej – till återvinning! Och att ha en egen kompost på gården är i stort sett omöjligt – reglerna för detta är ju hutlösa!
 
Därför har jag skrivit en motion, en storkompost i Storuman, och även en i Tärnaby. Det är ju lite långsökt att människor från Tärnaby/Hemavanområdet ska åka till Storuman med sin kompost. Här har jag också något att referera till. Sorsele kommun har storkompost, denna stora kommun geografiskt sett, men sett till innevånare, en av Sveriges minsta! Och har en storkompost… varför kan inte Storuman ha det???
 
Ja, det här är bara början… jag har fler motioner på lut men återkommer med dem när de blir aktuella!

2 kommentarer

  1. Inger

    Jag har en kompost i min trädgård. Dit här jag alla organiska matrester och blad från rabarber. Man får inte lägga i köttrester pga råttrisken. Det är bara skaffa en gröna lotta eller vad de heter. Vad finns det mer för regler än de gällande köttrester? Kommun sa inget när jag ringde till dem för nåt år sedan och sa att jag skaffat en.

  2. Anna Hedman

    Svar till Inger (2011-06-19 18:26)
    Det är nog inte enligt reglerna att ”bara skaffa en gröna lotta”. Du måste ha tillstånd, så har då jag förstått det. Dessutom kräver komposten en del skötsel så den inte börjar lukta. Det kanske beror på vem man får ta i på kommunhuset, men den som förklarade för mig hade en betydligt längre lista på lagar och regler än att bara skaffa någon grej för att ha komposten i…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.