kaberglund

Random tankar: Människor

Har ni någon gång tänk på hur många människor det faktiskt finns? Om inte så ta er en stund och inse att vi faktiskt är väldigt, väldigt många. Enligt Wikipedia finns det mer än 6,7 miljarder människor på Jorden just nu. Alltså 6 700 miljoner människor. Om man tänker på att det bara finns cirka 149 miljarder kvadratkilometer landyta på Jorden så innebär det att vi snart kommer vara en människa per kvadratmeter, över hela planeten.

Men även om detta faktum i sig är skrämmande, med tanke på hur mycket energi och land som krävs för att vi ska kunna leva, så är det de lite mer subtila grejerna som gör att man blir förundrad. Tänk er att ni sitter på torget en dag och betraktar alla människor som går förbi. Tänk er att alla dessa människor har ett namn, de har drömmar, de har åsikter, de har en vilja, de har en favoritfärg osv. Alla människor är unika och har sitt eget unika liv.

Det är alltså 6,7 miljarder olika liv som skall levas på en och samma planet. 6,7 miljarder unika drömmar som ska uppfyllas. 6,7 miljarder olika viljor som ska bestämma vad som ska ske i framtiden. Det går knappt att föreställa sig hur mycket det är, 6,7 miljarder helt unika individer.

Vi tittar på en myrstack och tycker inte att det är särskilt märkvärdigt, en myra är ju den andra lik, och så skulle kanske utomjordingar också tänka ifall de någonsin tog ett förstoringsglas och riktade det mot jorden. Men ingen människa är den andra lik, det är 6,7 miljarder unika kombinationer av gener och uppfostran. Jag tycker att det är både häftigt och lite srkämmande.

Med detta i åtanke kan man ju undra hur människorna tänker som tycker att t.ex. vargarna i Sverige är för många. Liksom, hallå, vargarna är kanske 120 stycken i Sverige medan vi människor är 9 miljoner. Det är alltså 120 jämfört med 9 000 000, och ändå finns det folk som tycker att vargarna är för många. Så, hur tänker de egentligen? Är det inte människorna som börjar bli för många?

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.