kaberglund

Plastpåsarnas krig

Nu är jag irriterad igen, och då blir det som vanligt ett blogginlägg. Den här gången handlar det faktiskt om plastpåsar. Där jag jobbar delar vi ut platspåsar gratis till alla som vill ha, vilket ibland är oerhört irriterande. Särskilt när folk ska ha en påse till varje vara eller när varan har ett väldigt bra handtag som man kan använda men folk envisas ändå med att ta en påse. Fast värst är kunderna som tar en påse, går ut till inslagningsdisken, och efter att de slagit in varan så slänger de påsen i soptunnan. Vad är det för sätt egentligen?

En del människor verkar tro att man kan slösa på plastpåsar hur mycket som helst, de verkar tro att plastpåsar är lika naturligt som löv på träden och att när man kastar dem på marken så kommer de att förmultna. Visst, plastpåsar förmultnar, men det tar väldigt mycket längre tid än det tar för ett löv. Och dessutom är det inte speciellt nyttigt för naturen. Löven tillför näring till marken, plastpåsarna tillför bara gift.

Det är ju så att vissa butiker, t.ex. de på Strömpilen, har slutat med plastpåsar för att de ska vara mer miljövänliga. Äntligen, säger jag. Det borde alla butiker göra. Vet man om att man ska köpa mycket så kan man väl ta med sig en ryggsäck eller en egen påse? På matvarubutiker är det ju en annan sak, även om man även där skulle kunna ta med sig egna påsar och återanvända alla de tusentals påsar som man faktiskt har hemma.

"Men", säger några. "Om påsarna försvinner, vad ska vi då ha i våra soptunnor?" Jag tycker att man borde uppfinna något nytt i så fall, eller börja sälja ekologiska plastpåsar på rulle som man kan köpa enbart till sina soptunnor. Kan ingen uppfinna en liten inomhuskompost som man kan slänga sina matrester i utan att det luktar skit i hela huset? Tydligen inte.

Jag vill att vi åtminstone börjar ta betalt för plastpåsarna i vår butik, men chefen säger att vi inte kan göra det eftersom konkurrentern inte tar betalt. Varför kan vi inte bara använda samma argument som Strömpilen har gjort? Ett centrum utan plastpåsar! Det kan bli vår slogan. Eller så kan vi väl införa en lag mot onödig försäljning av plastpåsar. Vi skulle också kunna hoppas på att folk tar sitt förnuft till fånga och inser att man faktiskt inte alltid behöver en plastpåse (särskilt inte folk som tar en plastpåse och sedan stoppar ner alltihop i väskan), men det är nog att hoppas på för mycket.

Någonting måste göras i alla fall, annars kommer vi snart att drunkna i plastpåsar!

En kommentar

  1. Helen

    Känner att jag klappa mig på axeln, jag säger faktiskt NEJ( ialla fall ibland) när jag får erbjudanden att få en plastpåse av en artigt butiksbiträde. Plastpåseberget växer säkert i många hem. Dags att butikerna i City följer efter Strömpilen. Börja ta betalt för Era påsar heller i alla fall Fråga kunderna om de inte vill vara ”miljösmarta” och inte ta emot den lilla påsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.