kaberglund

Välkomna till sjukstugan!

Det märks att höstterminen har börjat. Från att ha varit frisk hela sommaren är hela familjen nu plötsligt sjuk, och min familj verkar inte vara den enda. Jag satt och gjorde ett prov i matte i fredags. Det var ingen som pratade. Alla var koncentrerade på provet. Jag märkte det inte först, men någon gång under provet insåg jag att det inte gick mer än två sekunder mellan att någon snörvlade eller hostade. Det var som en orkester av snytningar, hostninga och andra obehagliga ljud. Jag gjorde klart provet så fort jag kunde och stack därifrån.

Bakterierna och virusen måste älska hösten då alla människor återgår till vardagslivet och alla elever trängs i sina klassrum igen, småbarnen trängs på dagis och de vuxna trängs på jobbet. Rena paradiset för en illasinnad bakterie. Särskilt den här första veckan efter sommarlovet när man helst inte stannar hemma från skolan och jobben eftersom man redan haft semester i flera veckor. Bakterierna kan välja och vraka bland oss lättsmittade människor.

Det finns massa förslag på hur man ska försöka förhindra smittspridningen av bakterier och virus, särskilt nu i ljuset av svininfluensan. Barnen på dagis ska sprita sina händer varannan kvart osv. Men jag tror inte att man ska göra arbetsplatser, dagis och skolor allt för hygieniska. Trots allt så är det bara bra ifall man blir sjuk då och då så att immunförsvaret hålls i trimm. Om man skulle leva isolerad från alla sjukdomar skulle man förmodligen dö då man någon dag råkade komma i kontakt med en vanlig förkylning.

Så, precis som med allt annat här i värlen, skall man ha lagomt med hygien. För dålig hygien gör att man blir sjuk, men för bra hygien gör att man får ett dåligt immunförsvar och när man väl råkar bli sjuk så blir man allvarligt sjuk.

Lagomt är bäst, alltid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.