kaberglund

Laws Of War

Hade en föreläsning för några dagar sedan som handlade om robotar (jo, sådana föreläsningar får man ha om man går civilingenjör) och på något sätt kom föreläsaren in på krigslagar (LoW). Fråga mig inte hur han kom in på det ämnet (han pratade om hur etiskt det är att andvända robotar i krig eller nåt sånt…) men plötsligt var vi inne och pratade om Genévekonventionen och liknande.

Varje gång han nämne Laws of War, som det heter, så tänkte jag på hur absurpt det är med regler i ett krig. Varför finns det regler överhuvudtaget? "Det är väl självklart", säger några. "Utan lagar i krig skulle misären bli ännu värre." Jaha, men varför har vi då inte en lag som säger att man inte får kriga? Och vem är det egentligen som kollar upp så att lagarna följs? FN? Vad ska FN göra om lagarna inte följs, hota med ännu mera krig?

Visst, det är väl bra att man som soldat kan ställas inför krigsrätt ifall man skjuter ihjäl civila, annars skulle väl soldaterna bara meja ner allt som rörde sig på fiendesidan. Men vem ser till så att det gäller? Om militärjuntan i Burma får för sig att invadera Thailand och börjar sjuta ner civila på gatorna i Bangkok, kommer FN då att ge dem böter för att de bruti mot krigslagarna?

Nej, det finns inga regler i krig. Den som bestämmer i ett krig är den som är mäktigast och har mest resurser. Hur många krigsförbrytelser tror ni att de amerikanska soldaterna i Irak begick? Väldigt många, skulle jag tro, och förmodligen går de flesta av dessa brott ostraffade fortfarande. Vem ska straffa dem? Om inte USA:s egen militär gör det så kan ju knappast något annat land ställa USA inför rätta.

Laws of War i all ära, men om man tänker på det så inser man att det egentligen bara är ord på papper och ingenting som fungerar i verkligheten. Det är som om man spelar Monopol och motståndaren fuskar och hoppar över dina hotell, och när du anklagar honom för att ha fuskat så skjuter han dig i huvudet. Spelreglerna skyddade dig inte, hade du däremot haft en ordentlig hjälm skulle du kanske ha överlevt.

Så varför ska vi har lagar om krig när vi istället inte behöver ha krig alls?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.