kaberglund

Mobiltelefoner + överkonsumtion = sant

Av någon anledning har vårt samhälle kommit in i en fas när det är naturligt att man köper en ny mobil varje år. Utvecklingen av mobiltelefoner går så snabbt att det är omöjligt att hänga med ens om man skulle försöka. Och det finns många som faktiskt försöker hänga med. Som köper nya mobiler trots att den de har bara är några månader gammal bara för få de allra nyaste funktionerna och den senaste designen. Detta fenomen kallas för överkonsumering, och det i allra högsta grad.

Min familj är nog bland de värsta. Alla familjemedlemmar, varav den yngste bara är tio år gammal, har en egen mobil. Och det är inte några gamla mobiler heller. Inom loppet av en sommar förnyade fem av sex medlemmar i sin familj sina mobiltelefoner, trots att deras gamla fortfarande funkade fint. Jag var den ende som inte skaffade en ny mobil eftersom jag inte förstod poängen med det när den mobil jag har fortfarande fungerar felfritt. Resultatet blev att vi hade fem stycken mobiltelefoner som vi plötsligt inte hade någon användning för.

Varför skulle de nödvändigt köpa nya mobiler? Jo, för att nytt är bättre, nytt är snyggare och nytt har fler funktioner. Men stämmer det verkligen? Att nya mobiler har fler funktioner stämmer visserligen, men är det verkligen bättre? Min mamma kunde knappt skicka mms med sin gamla mobil, och att hon nu har en mobil med GPS och internetåtkomst kommer inte att  betyda någonting eftersom hon bara använder mobilen för att ringa och skicka sms. 

Dessutom har min brorsas nya mobil gått sönder flera gånger sedan han fick den, han har i princip haft den inlämnad på lagning hela sommaren, för att till sist få en ny mobil som även den gick sönder. Min mobil däremot håller i vått och torrt, trots att den har några år på nacken.

Så kanske borde alla som känner på sig att de köper lite för många mobiler under lite för kort tid tänka efter på om de verkligen behöver en ny mobil, eller om de bara har hamnat i mobiltillverkarnas fälla. Och kom ihåg, om det finns en ny mobil idag så kommer det finnas en ännu nyare imorgon. Så varför inte vänta tills mobilen du har slutat fungera?

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.