Åsa Ögren

Elgnäll eller bara en sjuk marknad?

Jag förvånas av att elpriserna varje vinter analyseras och kommenteras som om marknaden var reglerad. I TVs nyheter intervjuas folk på stan som förvånat uttrycker fasa över att priserna går upp på vintern. Näringsministern säger att hon minsann talat med kraftbolagen om detta och hon lovar att alla kärnreaktorer ska vara i drift inom kort. Men detta är ett mera omfattande samhällsproblem än att hänga upp frågan på några uttjänta kärnreaktorer.

Så varför gnälla? På en avreglerad marknad ska priserna variera utifrån tillgång och efterfrågan. Full konkurrens mellan de aktörer som producerar, de som levererar och oss konsumenter av elektriciteten ska ge oss lägre priser på el. Det var ju så tidigare regeringar velat ha det, både socialdemokratiska och borgerliga. Så varför gnälla? I mitten på 1990-talet trodde alla, inklusive industrin, att fick vi bara en avreglering så skulle elpriserna gå ner.
 
Sen blev ju elen varken billigare eller bättre. 2007 släppte KTH en forskningsrapport ”När folkhemselen blev internationell”. Den visar att det finns all anledning att kritisera beslutet för att marknaden fungerar inte och beslutet att avreglera marknaden har inte gett avsedd effekt. Delvis beroende på att de tre stora kraftbolagen tillsammans äger 90 % av landets kraftproduktion. Statens konkurrensverk har också pekat på att det finns en otillbörlig samverkan mellan dessa bolag vilket sätter marknaden ur spel.
 
I kvällens Aktuellt stod Jonas Almquist, vd Bergen energi och sa att detta är ett system som inte fungerar eftersom det är samma bolag som ställer elproduktionen i en dyr verksamhet för att ta ut högre priser i en elproduktion som är billig att producera. Med andra ord – optimera vinsten. Det finns inte heller något regelverk som förhindrar dom att göra så.
 
Kraftbolagen plockar årligen ut mångmiljardbelopp i vinster samtidigt som den svenska industrin, elkonsumenterna och media fortsätter förtvivlas över prisutvecklingen. De enda som inte hörs klaga är kraftbolagen själva.
 
Min uppfattning är att om det ska ske regeländringar så ska fokus vara på brukarna och inte på dessa resursstarka aktörer som fram till dags dato haft större möjligheter än andra att påverka regeländringarna och att utnyttja dem till sin egen fördel.
 
Min uppfattning är också att vi måste öppna systemet för små leverantörer av el så att inflödet av långsiktigt hållbart producerad el ökar. Så länge vi inte gör detta gynnas de stora kraftbolagen som fortsätter behärska marknaden, priserna och vinsterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.