Åsa Ögren

Miljö till frukost

I morse var jag på Morgonpasset, det månatliga frukostmötet som Näringslivsservice anordnar. Som vanligt med intressant tema, intressanta gästföreläsare och även intressanta representanter för näringslivet och universitetet.

Dagens tema Drivkrafter för hållbara investeringar hade lockat storpublik. Det vittnar om att hållbarhetsfrågan finns i medvetandet och intresset att utveckla detta är stort hos Umeås näringsliv. Jag hoppas att alla, liksom jag, kände stort engagemang efter föredragningarna.

De megatrender som finns är framför allt tre. Företag satsar på sånt som ger mer till fler för mindre resurser. Tillväxten har flyttat från enbart volymer till att även anpassas till kvalité, människorättsfrågor och biologisk mångfald. Man kan också se att konsumtionsbeteendet har förändrats både i det lilla men även i det stora. Dessa tre megatrender ger underlag för ändrade prioriteringar då företag ska välja hur man investerar och då pengaplacerare bedömer riskerna.

Vi kan även se spår av det i vår vardag här i Umeå. En del byggprojekt har en tydlig profil av hållbarhet, tyvärr inte alla. Till er som sitter i bolagsstyrelser kan jag rekommendera att kontakta Handelshögskolan och be att få ta del av aktuell forskning. Det finns klara samband mellan hållbara investeringar och lönsamhet. Högre avkastning, lägre kreditrisker, lägre kapitalkostnader, bättre organiserade företag och ett bättre ledarskap till på köpet. En kritisk röst kanske skulle säga att det kanske är det omvända förhållandet som styr. Ett bra ledarskap leder till ett mera hållbart företagande.

Men för mig får det vara hur det vill med den saken. Huvudsaken är att vi fortsätter utveckla Umeå och Umeås företag till det mera ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara. Som en av föredragshållarna sa i morse – Det hjälper inte ifall vi väljer ekologiska bananer, det hjälper inte heller med de 700 Mkr som regeringen satsar under sju år utan det som hjälper är att alla krafter strävar åt samma håll och att hållbarhetsfrågan implementeras i samtliga beslut. På så sätt garanterar vi en fortsatt attraktiv stad där folk vill leva, verka och bo.

Vi ses på nästa Morgonpass!

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.