Åsa Ögren

Dags för nya utmaningar

Jag hade som mål att bli gruppledare för socialdemokraterna. Det är ett mål som jag inte kommer att nå. Det är dags för mig att sätta upp nya mål i mitt liv.

Jag har haft förmånen att prova på en hel del olika uppdrag, jobb och utmaningar i yrkeslivet. Det är en fantastisk upplevelse att få en ny utmaning, en ny chans att utvecklas och att lära känna nya människor. För snart tolv år sedan fick jag frågan att anta utmaningen att leda byggnadsnämnden. En politisk utmaning i det ständigt växande Umeå. Det kanske roligaste uppdraget i kommunen som jag är tacksam att jag fått inneha sedan 2002.

Inför den kommande mandatperioden fick jag frågan att kandidera till kommunalråd. Det överenstämde med mitt mål och med min drivkraft så jag tackade ja. Det gensvar jag fick i samband med min kandidatur var överväldigande och jag är så tacksam för det stöd som många visat mig.

Då valberedningens förslag i tisdags blev offentligt stod det klart för mig att jag inte kommer att nå mitt mål. I det underlag som presenterades finns s-föreningarnas nomineringar och för mig råder det ingen tvivel om att representantskapet på torsdag kommer att välja Hans Lindberg till kommunalråd att leda den socialdemokratiska gruppen den kommande mandatperioden. Förslaget är att jag ska inneha en andra kommunalrådspost, vilket jag förstås känner mig hedrad för. Få personer får den chansen i sitt liv.

För mig blir dock en sådan roll, ett sådant uppdrag, en inlåsning och en stagnation utan chans att nå mitt mål. Det är i dagsläget även en väldigt otydlig roll som inte ger mig den energi jag behöver för att motivera mig till både valrörelsen och sen till uppdraget. Både min och partiets förhoppning är också att då Hans nu blir vald så ska han inneha uppdraget över tid och växa in i rollen som gruppledare. Både Hans och paritet har mitt stöd och jag önskar honom Lycka till.

Det innebär att jag återtar min kandidatur, både till kommunalråd och till att representera socialdemokraterna i kommunfullmäktige. Jag lämnar politiken efter valet 2014. Fram till dess kommer jag att fullfölja de uppdrag jag har och successivt avsäga mig både de lokala, de regionala och de nationella uppdrag som fyllt min vardag under de senaste tre mandatperioderna. Jag gör det med stolthet över vad jag uträttat och utan bitterhet. Jag är helt enkelt färdig med politiken.

Nu ser jag fram emot en spännande valrörelse och för min personliga del ser jag fram emot nya utmaningar. Idag vet jag inget om vad det kan bli men jag är säker på att det kommande året kommer att ge mig perspektiv både på min tid som politiker och på mitt fortsatta yrkesliv.

Jag hoppas att detta PM räcker för att förklara mitt ställningstagande och att ni alla respekterar mitt beslut utan spekulationer eller ifrågasättande. Beslutet är fattat och jag ser fram emot nya utmaningar.

20 kommentarer

  1. Carina Eriksson

    Jag är alldeles säker på att vad du än tar dig för så kommer du att lyckas. Lycka till med allt och jag är säker på att Umeborna kommer att sakna din saklighet i politiken. Kram från en fd arbetskamrat

    • Åsa Ögren (inläggsförfattare)

      Tack Cina, det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda. Jag har ju bytt fot tidigare i mitt liv och det har alltid kommit ut något gott av det. Hoppas det blir så även denna gång. Vi ses

  2. lf

    Åsa,det var ett mycket,mycket tråkigt besked.
    Nu var det dags med en kvinna på kommunalrådsposten.
    Synd att vi vanliga väljare inte har något att säga till om.Efter en så lång manlig dominans tror jag att det hade varit ytterst stimulerande för oss väljare att se en kvinna ta taktpinnen.
    Jag är bedrövad.

    • Åsa Ögren (inläggsförfattare)

      Tack If,
      Jag tyckte själv att det var dags för en kvinna på det uppdraget men partiet ville annorlunda och det är bara att acceptera och gå vidare.

    • Åsa Ögren (inläggsförfattare)

      Tack Karl-Gustav. Jag är glad att mitt ställningstagande framgår så behövs ingen ryktesspridning eller spekulation.

  3. Maria Kristoffersson

    Jag är så besviken på S i Umeå som inte kan vara det moderna parti de hade chansen att bli! Du är den självklara kandidaten!

  4. Lena Ludvigsson-Olafsen

    Så himla tråkigt Åsa, du behövs så innerligt väl i s-politiken. Drivande, duktig och inspirerande är dom ord som jag alltid förknippar med dig. All respekt för ditt beslut men, som sagt, väldigt tråkigt. Önskar dig all lycka i framtiden. Lena

    • Åsa Ögren (inläggsförfattare)

      Tack Lena, tack så jättemycket för dom fina orden. och tack för lyckönskan. Det kommer säkert intressanta och spännande utmaningar framöver. Vi får väl se…

  5. Lena Tengnér

    Åsa, du kommer att fattas oss. Men jag respekterar ditt beslut. Det är ju för att du är som du är som jag gillar dig.

  6. Kalle P

    Hej Åsa!

    Valberedningen har schabblat bort enligt min mening den bästa kandidaten
    till kommunalråds posten.

    Jag kommer att sakna dig i politiken.
    Du är en god företrädare för S

    • Åsa Ögren (inläggsförfattare)

      Tack Kalle för ditt fina inlägg. När man ger sig in i politiken måste man vara medveten om hur det fungerar. Att vara politiker innebär ingen ”anställningstrygghet” eller säker väg framåt. Det är vad vi kallar en förtroendebransch som inte enbart innebär förtroende bland väljarna. Det innebär även att partiets interna liv måste backa upp mig ifall det ska vara aktuellt med nya uppdrag. Nu valde man Hans och då får man honom. Så fungerar det och det måste man acceptera.
      Jag har haft jätteroligt och jag är också stolt över vad jag uträttat men nu är det dags att göra något annat.

  7. Sofia

    Hej Åsa!

    Jag heter Sofia och vill bara säga att jag är oerhört imponerad över allt ditt arbete för Umeå kommun. Jag tycker det är sorgligt, märkligt, tragiskt att du inte valdes till förstaplatsen. Du hade haft min röst alla dagar! Så jag vill skicka ett stort tack för din insats, och ett stort lycka till med allt du företar dig! Varma hälsningar Sofia

    • Åsa Ögren (inläggsförfattare)

      Hej Sofia och stort tack för de fina orden. Det ska bli spännande att ta sig an något helt annat och jag kommer troligen att skriva om det här på bloggen då jag har något att berätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.