Åsa Ögren

När framtiden kom till stan

Vanligtvis består dagarna av oerhört konkreta ärenden som kräver min uppmärksamhet i detalj, här och nu. De senaste dagarna har jag varit på seminarier och aktiviteter som syftat till att lyfta blicken och vara lite visionär. Det kanske är en slump men troligen är det så att olika organisationer så här efter valet passat på att bjuda in till samtal om framtiden. Mycket inspirerande. 

Kairo Futures är ett företag som jobbar med trendspaning och försöker sia framtiden. Dom menar att vi kan vänta oss en allt snabbare utveckling och spridning av teknisk utveckling och forskning. Nya värderingar och livsstilar växer fram samtidigt som vi kan förvänta oss ett ökat hållbarhetsfokus och en snabbare förändringstakt. Den offentliga ekonomin blir alltmera ansträngd samtidigt som befolkningen förväntas bli alltmer krävande och kunnig vilket gör att komplexiteten i beslutsfattandet ökar.
 
Cerum på Umeå Universitet har lagt fram sin konjunkturrapport för Västerbotten. Den visar att vi visserligen har ett födelseöverskott i länet men att det kommer att vara avgörande att vi också kan attrahera nya medborgare att flytta hit, tjäna sitt uppehälle här och investera här. Vi måste bli bättre på att vidareförädla råvaror och satsa på värdeskapande företag och verksamheter. Men vi måste också bejaka och stödja utvecklingen i tjänstesektorn.
 
Näringslivsservice i kommunen har påbörjat en satsning på en företagslots i kommunen. I det arbetet fick jag i tisdags lyssna på bl.a. Jan Gunnarsson från värdskapet.se. Han har specialiserat sig på att föra ut budskapet om hur vi i offentlig sektor ska förmå agera mera välkomnande. Vi fick också höra hur det kan vara för en företagare att möta klyftan mellan entreprenörskap och myndighetsutövning. Mycket tänkvärt.
 
Idag lyssnade jag på flera konsulter som unisont hade samma budskap och det var hållbarhet, samverkan och modet att agera utanför boxen. Det var branschorganisationen STD, Svenska teknik & Designföretagen som firar 100 års jubileum genom att ge en rad föreläsningar.
 
Gemensamt för alla dessa inspel till mig och min politiska vardag är att de utgör en kunskapsbas och insiktsbank som stöd för de politiska ställningstaganden och prioriteringar som jag gör i vardagen. Alla dessa konkreta beslut som ska tas måste vila på en god analys av verkligheten och vart vi är på väg.
 
Min uppfattning är att vi behöver bli mycket bättre på att analysera och ta till oss omvärldsfakta så att våra politiska beslut inte hamnar snett, siktar fel och inte erkänns av de företag och organisationer som vi måste interagera med för att få utväxling av vår politiska vilja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.