socialdemokraterna Åsele

Vallöften och valfläsk?

Med anledning av Linnéa Lindbergs uttalanden i Folkbladet 18/6

Vi Socialdemokrater gick till val bland annat på behålla skolan i Fredrika, erbjuda våra äldre trygga boenden med kompetent personal, satsa på dom lokala företagarna men även locka till oss nya företagare, ge fortsatt möjlighet för våra ungdomar att feriearbeta, vi skulle fortsätta fixa till ishallen. Kort å gott, Ett bättre Åsele för ALLA.

Våra politiska motståndare (Åp, C, L)  gick med gemensam valplattform där ett återinsättande av ambulansen och storsatsningar på företagarna var deras viktigaste punkter och dom löftena har dom inte lyckats uppfylla. Ett nytt lokalparti (OPiNiON) som ville verka för att vara helt oberoende tillkom också.  När valrörelsen 2014 började så var akutbilen precis likadan som idag, ja förutom färgen då. Åselepartiet lovade att ambulansen skulle tillbaks men så har det inte blivit. Så för oss Socialdemokrater som jobbat tillsammans med landstinget för att få till ett bra avtal är det märkligt att kommunalrådet i Åsele vill tillskriva sig äran för detta.

Nöjda företagare är en förutsättning för kommunens tillväxt. Vi har en mycket låg företagsranking idag och många missnöjda företagare. Här kan allt göras bättre. Satsningar på företag är en förutsättning för att vi ska få fler jobb i kommunen och skapa framtidstro. Åselepartiet lovade företagarna runt men det har tyvärr blivit tunt.

Vi Socialdemokrater litade på tjänstemännens utredning som såg fler multisjuka och dementa med större behov och att “Bofinken” borde byggas om för att passa de kommande behoven redan under förra mandatperioden. Vår beräkning var att åtskilliga miljoner skulle sparats med denna ombyggnad. Nu har beslut tagits att denna ombyggnad ska bli av efter vårt förslag.

I ett proportionellt valsystem ska mandaten fördelas proportionellt enligt valresultatet. Eftersom våra politiska motståndare försökte ta dom platser som Socialdemokraterna hade rätt till enligt valresultatet tvingades vi använda oss av proportionella val. Tror man inte på proportionella val så tror man inte heller på demokrati. Tomma stolar till följd av att politiker hoppar av är inte en kommunal fråga utan mer enskilda partiers ansvar och man borde vara mån om att hitta engagerade personer.

Åsele kommun brottas med ett stort underskott och räddningen har varit att regeringen tillskjutit välfärdspengar och integrationsmedel på ca 20 miljoner de senaste åren. Utan dessa hade vi varit tvungna att göra rejäla nedskärningar för att få det att gå ihop. I 2018 och 2019 års budget saknas närmare 20 miljoner.  Glädjande är det att fler både unga och äldre vill flytta till Åsele. Nu tar vi krafttag för att stärka välfärden i kommunen, men vi Socialdemokrater ger inga stora  löften eftersom vi vet att orden inte har lika stort värde som handlingarna. Vi satsar mot framtiden med ansvar för ekonomi och utveckling.

Socialdemokraterna i Åsele kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.