Eftersnack EM-kvalet

Dagen efter kvällen då EM-kvalet tog slut tar vi en koll på eftersnacket.

Förbundskapten Vedran Bosnic: ”Jag följer massor av basket i många olika länder och det är inte vanligt att ett lag förlorar i slutsekunderna tre gånger på så här kort tid. Matchen mot Lettland var tuff för oss och kostade oss mycket mental kraft. Vi lyckades inte vara tillräckligt mentalt starka i den här matchen mot Rumänien”.

Spelaren Ludde Håkanson: ”Tidigare i kvalet har vi hållit våra motståndare på runt 60 poäng. Nu släppte vi in 47 poäng i första halvlek, det höll inte. Sedan gjorde vi en jättebra fjärde quarter, men när det inte räcker någon vart känns det bara surt”.

Spelaren Jocke Kjellbom (som domarna bedömde stoppa bollen på väg ned mot korgen (goaltending) på Rumäniens skott i slutsekunden i ett läge där Sverige behövde förlängning för att ha chans att vinna matchen med mer än fem poäng. Kjellbom säger till Borås Tidning: Jag uppfattar det som att Rumänien missar sitt sista straffkast men vinner returen. De skjuter på slutet och jag stoppar den, det är inte mycket att säga om.  Jag tror att bollen hade gått i korgen ändå, man kan aldrig vara säker, men jag tror det. Annars hade jag inte agerat så, då hade jag flyttat min hand. Men det var inte där vi förlorade matchen, det gjorde vi på grund av våra tre första perioder. Det är det här vi har tränat för hela sommaren och verkligen kämpat för. Vi kommer att vara besvikna ett bra tag. Men jag tycker att Vedran (Bosnic, ny förbundskapten) har gett oss alla verktyg för att lyckas. Vi kan inte skylla på någonting, mer än oss själva.”

Peter Lindwall, NSD:s basketblogg: Jonas Jerebko, Jeffery Taylor, Viktor Gaddefors, Markus Eriksson och några till tackade alla nej av olika anledningar och bara Taylor hade, på grund av sin skada, en vettig förklaring varför inte det var tillräckligt intressant att spela med ett svenskt EM-kvalande landslag Resten ska faktiskt skämmas och fundera över sina prioriteringar. Det kommer bli en delikat uppgift för Svenska basketbollförbundet att reda ut den här sörjan av landslagsnobbande stjärnor. Är det bara att glömma, gå vidare , buga, bocka och fråga om de vill vara med nästa gång? Eller ska de bannlysas för alltid? Det blir ett intressant vägval”.

En evakueringsmatch i kvalet ska fortfarande spelas, Sverige-Slovakien i Borås onsdag 27 augusti.

– Det hela är enkelt, vi har ett ungt och oerfaret lag som vi ska bygga på. En match mot Slovakien är viktig. Vi såg Ludvig Håkanson, en 18-åring göra 20 poäng (mot Rumänien). Vi har andra unga spelare som behöver erfarenheten. Vi har tagit kliv framåt, vi har många unga spelare som visat att de har utveckling i sig under kvalet. Nu behöver vi fortsätta jobba hårt för att ta ett kliv upp på hög internationell nivå, säger Vedran Bosnic till Svenska Basketbollförbundets hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.