Nyckelmatch i kväll

Umeå BSKT spelar i kväll en typisk nyckelmatch.

Hemmamatcherna mot övriga lag på tabellens nedre planhalva är lite av ”nyckel-matcher” i jakt på en slutplacering som åttonde lag – vilket ger sista slutspelsplatsen i herrligan.

Före seriestart var fyra lag allmänt tippade som de som gör upp i botten; Umeå, Örebro, Nässjö och Jämtland. Sedan har även Solna dribblat ner sig i den gruppen som för närvarande består av fem lag i en haltande tabell.

Så här långt har Umeå vunnit en match och förlorat tre. Vinst hemma mot Jämtland och tre tippade torskar mot starka Luleå, Borås och Södertälje.

Örebro har bara spelat två matcher. Förlust mot Norrköping borta och vinst hemma mot Nässjö.

Jämtland har lirat fyra matcher. Laget har enligt coach Gehrke varit under isen nästan hela tiden – utom några lyckliga slutsekunder då Andreas Person sänkte en trea och laget vann borta mot Solna.

Solna och Nässjö har spelat tre matcher och väntar fortfarande på sina första segrar.

Så här säger Umeå-coachen Jesper Gustavsson inför kvällens match i Udominate Arena:

– Känslan inför kvällens match är bra. Trots förlust i förra matchen var det en bra prestation. Vi är väl förberedda och har koll på Örebro. Skador och småskavanker drabbar alla lag. Det är bara att jobba sig igenom. Det tycker jag att vi gjorde på ett bra sätt mot Södertälje senast.

I Umeå väntas Brandon Barton göra debut, sedan får vi se hur många minuter han är redo för efter en enda träning?

– Vet ej, vi får se hur matchen utvecklas så det är svårt att säga på förhand. Men Brandon plockar i alla fall upp saker fort, säger Jesper Gustavsson.

Kai Williams och Emil Salon vilade senast mot Södertälje men ska kunna vara med i kväll.

Omar Krayems knäskada var inte allvarlig, men klubben vill inte släppa fram honom för tidigt. Planen är comeback hemma mot Nässjö nästa vecka.

Så här långt har Germain Jordan varit Umeås främste med ett snitt på 20 poäng, 13,3 returer och 2,8 assist.

Örebro har varit jumbolag i ligan de tre senaste åren. I höst har bland andra landslagsmannen Pierre Hampton (i fjol i SM-final med Norrköping) förstärkt. Han har snittat 19 poäng i serieupptakten. Noterbart är att Hampton spelar i Örebro på korttidskontrakt då han har siktet inställt på spel utomlands.

Örebro-coachen Panagiotis Nikolaidis:

– Umeå är väl på förhand ett av lagen vi konkurrerar om en slutspelsplats med. Vi åker upp till Umeå med gott självförtroende efter segern mot Nässjö, där vi vårt distansskytte var en avgörande faktor. Defensiven måste vi förbättra och framförallt vår retutagning. Vi ställer upp med fullt lag sånär som på Jacob Johansson som är sjuk och kvar hemma i Örebro, säger Giotti till Örebros facebooksida.

Kvällens omgång:

Umeå BSKT-ecoÖrebro

Uppsala Basket- LF Basket

Uppsala har en fin svit som påbörjades förra säsongen och jagar nu 14.e raka segern hemma i Fyrishov.

– Det här är det första topplaget vi möter, och nu kan vi räkna med en 40-minutersmatch för första gången den här säsongen. Om vi ska slåss i toppen av grundserien är hemmamatcherna viktiga, och det här är en av de tuffare, , säger Uppsala-coachen Kelly Grant till UNT.

Solna Vikings-Borås Basket

Solna har haft en jobbig start med nyförvärv sent in i truppen, och kanske allra värst ryggproblem på landslagsspelaren Alex Lindqvist. Ny tuff uppgift i kväll.

Sundsvall Dragons-Södertälje Kings

Hemmapremiär för Sundsvall som saknar fotskadade Miklos Szabo.  Dragons har intressanta namn i bland andra nyförvärven Akeem Wright (16 poäng, 14 returer) och Charles Barton J:r  (12 poäng och 4 assist).

– Vi förlorar inte på hemmaplan, så enkelt är det säger Dragons coach Tommie Hansson till ST.

Kings är ute på långresa med buss, totalt 160 mil blir det (ska på torsdag möta Borås på hemväg från Sundsvall).

– Otroligt tufft. Jag har inte sett många lag i Europa som spelar så här. Det blir svårt, särskilt med småskadorna vi har. Jag hoppas bara att vi inte får fler skador, säger coach Vedran Bosnic till LT.

Centern Aaron Andersson spelade inte senast mot Umeå på grund av en stukad fot. Toni Bizaca leder ligan som poänggörare med snittet 21,33.

KFUM Nässjö-Norrköping Dolphins

Senast i Örebro tappade Nässjö tappade sina möjligheter i sista perioden.

– Men jag är nöjd med hur det ser ut på träningarna och hur laget jobbar, så det kommer att bli vinster framöver. Nu tar vi emot laget med ligans bästa guard (Toni Prostran) och bästa center (Joakim Kjellbom), för att besegra Norrköping måste vi slå den kombinationen, säger Nässjös coach Nemanja Jovanovic till klubbens hemsida.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.