Stjärnan åter till Umeå

Här kommer en nyhet som Bloggen är först med.

En värvningsbomb dagarna innan transferfönstret stänger:

Landslagsguarden Frida Aili checkar in i Umeå och återvänder till Udominate Basket.

Stjärnan har brutit med tjeckiska Euroleague-klubben Brno och förstärker Udominates backcourt i guldutmaningen mot Northland.

– Det var sista chansen att hinna bli spelklar innan det är stopp för övergångar och det passar ju bra med spel i Umeå då jag och klubben har samma mål. Vi vill väldigt gärna försöka ta et SM-guld, säger Frida Aili till Bloggen.

När det gäller den tjeckiska klubben så blev det strul och ekonomiska bekymmer.

– Trots att jag och min agent gav dem en deadline när det gällde att betala ut den lön de var skyldig så gjorde de inte det, så jag åkte därifrån, förklarar Frida som i dag söndag kom till hemstaden Luleå.

– I morgon förmiddag (läs måndag) sätter jag mig på bussen till Umeå, det är snabba ryck, säger Frida med ett skratt.

– Jag är jätteglad över att Frida väljer att satsa med oss, vi ser framför oss en lösning där hon stannar i Udominate även nästa säsong, säger klubbens team manager Oscar Stenberg.

– Till att börja med har vi sagt den här säsongen ut, säger Frida.

Frida Aili inledde som bekant säsongen med en match för Udominate i damligapremiären borta mot Sallén, då bidrog hon med 31 minuter, 12 poäng, 3 returer, 2 assist och 4 steals.

Efter att ha fått proffskontrakt med Brno hann Aili med fyra matcher i Euroleague, spelade bland annat mot topplaget Fenerbache. Hon snittade på högsta Europa-nivån 31 minuter, 7 poäng, 3,5 returer och 2,3 assist.

I tjeckiska damligan ligger Brno på tredje plats. Aili har där (åtta matcher spelade) ett snitt på 30 minuter med 10,8 poäng, 4,5 returer och 3 assist.

I början av december bröt hon tummen, men är tillbaka i full träning och ansluter till Udominate under måndagen. Om alla papper är på plats så finns hon med i truppen till Udominates nästa ligamatch, Alvik borta den 31/1.

– Tummen funkar och håller. Tanken är att jag ska vara med mot Alvik om det inte blir något strul med pappren, säger Frida.

Frida Ailis återkomst innebär att Udominate får en bra lösning på pointguard-platsen med 180 centimeter stabil spelfördelare.

Agnes Nordström har tagit rollen som etta och varit klart godkänd – men nu kan hon kliva över till sin naturliga plats som tvåa.

Udominates serbiska landslagetguard Mirjana Beronja har problem med inflammerade diskar i ryggen och ingen vet riktigt när hon kan träna för fullt och spela igen. Om två dagar, om två veckor, eller om…?

Bilden: Frida Aili kan göra sig redo för nya matcher med Udominate.

Foto: Torbjörn Jakobsson/VK.

Mer läsning:

Umeå-lagets spelarklipp

Bomben: (Plus) Aili tillbaka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.