Nedräkning: ”Hemma helt annan grej”

Med två dagar kvar till grundseriefinalen mellan Northland Basket och Udominate Basket hör vi vad guldtränaren Jens Tillman säger om svensk baskets hetaste match.

– Det är lite spänt på alla, man märker det på vanligt folk, på de som jobbar i restaurangen, på spelarna och på oss coacher. Alla vill spekulera hit och dit. Matchen betyder oerhört mycket, det gör den. Det är intressant och ska bli absolut roligt.

Northland har en riktig monstersvit på hemmaplan…

– Jag har inte helt haft koll på det. Så nu ska vi oroa oss för det också… nej det är kul. Hemmaplansfördelen vill vi inte bli av med, säger Jens.

– Hemma är en helt annan grej att spela och det är nog inte så lätt att komma hit.

Northland och Udominate möttes i slutomgång av grundserien även förra säsongen. Då hade Udominate stjärnor som Jeannie Saunders och Chantelle Handy. De båda fick åka från Luleå med tillsammans två gjorda poäng (!!) i en match som Northland vann med 71-56. Umeå-lagets bästa var då lagkapten Agnes Nordström med 24 poäng + 4 assist.

Tillman om att spela i Luleå Energi Arena:

– I början av förra säsongen var vi själva dåliga i nya hallen, man måste lära sig att både koppla bort saker runt omkring samtidigt som man ska använda fördelen av stämningen med stor hemmapublik.

Tillman om skador i lagen:

– Jag har alltid skitit i sådant där. Jag vill alltid att alla lag helst ska ha fulla trupper och så kör man. Lagen möts och antingen vinner man, eller inte.

Northland har vad gäller skador och sjukdomar klarat sig bra den här säsongen.

– Vi har haft lite grand, men inget jätteallvarligt. Stålvant var magsjuk senast, men hon tränar igen.

Jens själv fick en del rubriker när han hamnade på sjukhus för en tid sedan.

– Det där om tarmar som vällde ut och sånt var överdrivet. Jag är okej. Sista dagarna har jag haft vanlig magsjuka och hållit mig ifrån laget, men jag är med på träningen i dag (måndag).

Basketmässigt är det ett annorlunda Northland i dag, jämfört med när lagen möttes i Umeå i höstas.

– Efter halva säsongen blev vi riktigt stora. Nu spelar vi oftast med tre stora spelare, säger Jens.

Northland kan ställa upp med Anna Barthold, Emily Correal och Josefin Vesterberg (som trea). Dessutom finns Tina Trebec som ett alternativ.

– Det funkar, vi är inte riktigt där ännu, men blir bättre och vi har lite ordning på det nu. Men sedan är det ju så klart att det fortfarande går att spela med tre guarder (Katie Bussey, Miah-Marie Langlois och Martina Stålvant).

– Det går nästan att göra lite för mycket… i bland tänker jag att det skulle vara bra med bara fyra spelare och så kunde man byte lite på den femte.

Jens Tillman har samlat på sig många SM-guld genom åren. Han har fem guld som spelare (två med Södertälje och tre med Plannja). Som tränare har det hittills blivit tre SM-guld (två med Telge och ett med Northland).

Tillman om karriärens guld:

– Det är en hyfsad samling, men jag har haft tur och hamnat i duktiga lag. När jag spelade var det sådana som Bill Magarity som fixade det där.

Om coach-gulden:

– Telge som damlag var lite svårhanterligt, men roligt att jobba med.

Nu möter du Sally Kabengano igen. Fast nu är hon i Udominate…

– Jag har alltid gillat Sally och vi håller kontakten, fantastiskt roligt att hon är i spel igen. Men det blir absolut inte något speciellt på onsdag. Vi hälsar på varann och så är det match.

 

 

 

 

Bilden: Jens Tillman efter att Northland Baskets SM-guld förra våren.
Foto: Bror Persson / TT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.