Sveriges EM-chans 2017

Sverige är med och konkurrerar om att få arrangera damernas basket-EM 2017. Enligt svenska förbundet består den tuffa konkurrensen om mästerskapet av Tjeckien och Serbien.

– Vi vet att vi har ett mycket intressant koncept som skulle bidra till att lyfta dambasketen i Europa, säger förbundets ordförande Hans von Uthmann. Goda medarrangörer på de fem alternativa spelorterna, utmärkta arenor och synnerligen goda villkor för lagen, borde tilltala FIBA, säger förbundsordförande Hans von Uthmann.

Utöver själva arrangemanget finns förstås en extra poäng för det land som tilldeles EM 2017 och det är att värdlandet får en friplats till mästerskapet.

Till sommarens EM-slutspel 2015 är blågult inkvalat och spelar i Ungern i det arrangemang som delas med Rumänien.

Om Sverige inte får arrangera EM 2017 (beslut i sommar) så blir det ett annorlunda kval. Inte som tidigare koncentrerat till sommaren utan uppdelat i tre ”landslags-fönster” under ordinarie ligaspel.

Enligt Lettlands basketbollförbunds hemsida är det följande perioder som gäller:

16-25 november 2015, 15-25 februari 2016, samt i november 2016.

I varje ligapaus ska landslaget spela två kvalmatcher.

Kvalet inför 2017 blir också tuffare än tidigare. I sommar spelar 20 länder EM-slutspel, men sedan ska antalet ner till 16 slutspelslag. I kvalet måste också alla nationer (utom värdland) delta. Tidigare har OS-klara toppnationer sluppit EM-kvala.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.