De fyras gäng blir tre

I Damligan är det inget snack om att finallagen från Luleå och Umeå kommer att dominera även kommande säsong. Uppsala försöker hänga på – men de fyras gäng i toppen blir tre då Norrköping ger upp allt vad elitsatsning heter för att börja om med ett utvecklingslag.

Northland, eller vad de nu ska heta, har i princip samma lag som förra säsongen.

På papper saknas det underskrivna kontraktet från Miah-Marie Langlois (hänger det i hop med väntan på definitivt besked hur det blir med Europa-spel för Luleålaget?).

Coach Jens Tillman har aldrig svävat på målet och går i alla lägen tidigt ut med sina planer.

För NSD berättar han om försäsongsplanering innehållande spel i en turnering i Tjeckien 10-13 september – där idel topplag som USK Prag, TSV Wasserburg, Orenburg, Kara Trutnov, Dynamo Kursk, Krakow, Good Angels Kosice, ska vara med.

– Helt perfekt att vi får känna på tufft motstånd, det kommer vi behöva, säger Jens Tillman till NSD.

Northland ska även 18-20 september spela en turnering i Södertälje där hemmalaget Telge och två EuroCup-lag kommer delta.

När det gäller den nya center Tillman vill ha så uppger han för Norrbottens-Kuriren att svenska landslagets Danielle Hamilton Carter vore perfekt.

Bara någon liten detalj tycks återstå…

– Jag har ingen aning om hur hon tycker eftersom jag inte har kontaktat henne ännu, säger Tillman till Kuriren.

Om det inte blir napp på en svensk center, då är det import som gäller. Tillman levererar ännu ett snyggt citat till NK: ”Då har vi nog inget val. Men det här betyder inte att vi ska gå hårt på Danielle och erbjuda henne 100 miljoner kronor.”

Udominate, stuvar om en del, och ska förstärka utifrån en stomme från förra säsongens silverlag. Umeå väntar på en ny pointguard och en ny center.

När det gäller förlängningarna så är det väl 99 procent på att lagkapten Agnes Nordström ska göra en tredje säsong i Umeå. Det enda som skulle kunna rubba den tanken är väl om det plötsligt skulle dyka upp något drömbud från någon stor klubb ute i övriga Europa (?).

Agnes är som vanligt i hemstaden Uppsala under sommaren. Givetvis har klubben där, Sallén Basket, gjort en obligatorisk koll.

– Jag har pratat med Agnes och hon har fått ett erbjudande från Udominate som vi inte kommer att kunna matcha, tyvärr. Men hon är alltid välkommen hem, det vet hon om, säger Uppsala-lagets sportchef Sonja Entzenberg till UNT.

Salléns sportchef uppger även intresse för Ash Brown, men där är väl frågan snarare om inte karriären som spelare är över för amerikanskan som lade ned föra säsongen i Umeå på grund av ryggskada. Hon började som döma matcher redan i vintras och var inne på att en karriär som elitdomare i framtiden kan vara en väg.

Sallén, som de två senaste åren stött på Northland i SM-semifinalerna, tycks ändå bli ett givet tredjelag i svenska Damligan kommande säsong. Christy Bacon, Katarina Andersson och Malin Edlund, har skrivit på och fler förlängda kontrakt är nära.

Klubben har i och med nya sportchefen Kelly Grants intåg framtidsvisioner om att kunna utmana i framtiden.

– Definitivt behövs det en pointguard och det är i stort sett klart att vi kommer att ha en amerikanska på provspel i augusti. Vi har ett par namn vi arbetar med, säger Kelly Grant.

– Vi kan inte trolla just nu, men vi hoppas få in större sponsorintäkter och vinner vi inte SM-guld i år ska vi bygga för att ha chansen att göra det år efter år”, säger Sonja Entzenberg, till UNT.

Dystrare tomgångar är det i Norrköping Dolphins. Det tidigare guldlaget åkte senast ut i semi mot Udominate och efter det har i princip hela laget försvunnit, Malin Aasa och Johanna Källman har exempelvis lagt av och Tanya Massamba flyttar till Umeå. Det är typ Anna Stern kvar…och en ytterligare slimmad budget ger inte mycket utrymme. Dolphins ser ut att matcha ett utvecklingslag kommand esäsong.

– Det är absolut en annorlunda situation. Vi kommer inte kunna ersätta de vi tappat spelare för spelare, utan vi måste hitta andra vägar. Vi ska inte åka ner i division 1. Absolut inte. Jag ser det som en kul tid, med bra chans för utveckling för de spelare som finns här i stan, säger coachen Jesper Sundberg till Folkbladet Östgöten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.