Den svarta kvällen

Udominate Basket hade en svart kväll i Uppsala.

Coach Tamara Ruzics egna ord: ”Bad day of basketball”.

Det blev tung torsk med 18 poängs marginal till Salléns fördel.

Matchen var jämn i 29 minuter. Skillnaden uppstod under sista minuten av andra perioden och under hela tredje perioden. På dessa elva minuter gjorde Sallén 24-6 på Udominate.

– Då missade vi allt, även helt öppna skott. Samtidigt presterade Sallén väldigt bra, säger Tamara Ruzic.

I statistiken finns en skrälldus av otrevliga siffror. Udominate fick exempelvis bara i 16 av 27 straffkast (59%).

Jämför vi lagens amerikanska guarder, värvade spetsspelare så har Sallén Tiffany Brown 28 poäng som 50-procentig skytt. Udominates Hollie Mershon får ihop sju poäng på tre träff på 15 skottförsök (20%). Men förlusten ska inte skyllas på någon enskild, på hela Umeå-laget blev det bara 30 procent på skotten från golvet.

Mer läsning (Plus): ”Vi hade en dålig dag”

Den stora bortaförlusten väcker förstås massor av frågor om hur det är ställt med laget som tänkt försöka utmana Luleå om guldet. Nu skiljer bara två poäng till ligatrean Sallén och det kan aldrig vara bra att åka på rejält med däng av ett lag som mycket väl kan stå som motståndare i en eventuell SM-semifinal i vår.

Sallén hade en risig höstsäsong, men spelade faktiskt jämnt i tre perioder med Udominate i Umeå den 1 oktober. Den gången gjorde Udomiante 24-12 i första perioden i en match där det till slut skiljde elva poäng.

Udominate och Sallén ska mötas en tredje gång i grundserien. I Umeå i sista omgången den 23 mars.

Totalt har Udominate i ligaspelet fyra förluster. Två gånger mot Luleå. En gång borta mot Alvik och nu i Uppsala.

Det sänder inte särskilt bra vibbar att laget efter nyår förlorat tre av sju matcher. Ärligt talat har spelet inte varit ett dugg övertygande vid de fyra vinsterna hittills 2016 (Telge, Fryshuset + två gånger Norrköping).

Krasst är den enda Umeå-prestation som sticker ut 38 minuter uppe i Luleå den 12 januari. Då blev det ändå förlust eftersom Luleå spelade i 40 minuter.

Nu stundar ett speluppehåll då damlandslagen i Europa ska EM-kvala.

Nästa match för Udominate är hemma mot Luleå den 27 februari. Till det datumet räknar Luleå med att ha tillbaka viktiga Josefin Vesterberg och Allis Nyström, den enda som behöver mer tid att läka skada i Luleå är Danielle Hamilton Carter.

I kväll mot Sallén ställde faktiskt Udominate upp med komplett lag. Här är de nio namnen som spelade: Mershon, Kabengano, Aili, Nordström, Zanoni, Baletic, Gross, Massamba och Lukacovicova.

Sex raka förluster i Europa-spelet, varav tunga saker på hemmaplan i slutskedet av de inledande matcherna. Nu tre täta förluster i svenska ligan.

Visst är det spelare som skjuter bollen. Men fakta är att Udominate haft problem med sitt anfallsspel hela säsongen.

Udominates coach Tamara Ruzic var redan före säsongsstart ifrågasatt utifrån perspektivet att hon kom till Umeå med bara har ett par säsongers erfarenhet som coach i Visby.

Pressen att lyckas med en dyr spelartrupp är hård och elitidrott är en bransch där det krävs resultat. Någon guldfavorit har Udominate aldrig varit. När även statusen som utmanare känns diffus – lita på att frågorna växer även kring coachens roll.

När det gäller coachrollen i Sallén ser det för dagen helt annorlunda ut. Efter en risig höst är allt är uppåt sedan Kelly Grant tog över. Enda förlusten under 2016 har kommit på bortaplan i Luleå. Försvaret är tätt och spelarna trivs.

För Upsala Nya Tidning ger Grant, som förra säsongen tog Uppsalas herrar till SM-final, den här förklaringen:

– Jag har gjort det här i så många år. Det här är en tuff grupp, jag försöker skoja med dem och det är som när jag kom och tog över herrarna; Man kan ha kul och nå framgång samtidigt. Det ska inte behöva kännas som att åka till ett nio till fem-jobb måndag till fredag.