Blågul kvaloptimism

I morgon lördag smäller det. Nyckelmatch i damernas EM-kval.

Finland-Sverige i Helsingfors. Blågult måste vinna för att chansen till ett nytt EM-slutspel ska leva.

Bloggen har tagit ett rejält snack med Jurgita Kausaite.

– Jag tycker vi har en bra möjlighet, säger den svenska landslagscoachen.

Nyckeln i nyckelmatchen?

– Vi ska fokusera på en bra start och försöka ta kommandot direkt, sedan måste vi ha tålamod och att alla gör vad som behövs.

Känslan efter träningsmatchen med förlust mot Litauen?

– Det är okej, vi gjorde många bra saker under matchen. Litauen är ett bra lag och de är stora, men vi hade bra aggressivitet och vi vann returtagningen. Vi kunde prova på två olika zoner och det funkade bra. En annan sak var bra snabba uppspel, det ser bra ut när vi sprider golvet och löper.

Något särskilt som måste förbättras?

– Mot Litauen gjorde vi 23 turnovers och det går ju inte om man ska vinna matcher, det var en del missförstånd. Vi behöver också ta bra skott och bli lite effektivare. Vi behöver slipa på detaljer så att alla gör rätt saker och med bättre tajmning. Nu har vi också lärt en del från första kvalmatchen mot Spanien.

Ni fick många foul på er i matchen mot Litauen. Hur var det med den saken?

– Det var en del tveksamma avblåsningar på moving screens, men vi kan inte klaga. Det var en träningsmatch i Litauen med domare från Litauen.

I träningsmatchen gav Jurgita speltid till alla i truppen utom reserven Nathalie Lindén. Förstafemman med Eldebrinkarna, Elin och Frida, Farihya Abdi, Anna Barthold och Amanda Zahui låg på 22-25 minuter. Mest tid från bänken fick Binta Drammeh och Tanya Massamba med 19-20 minuter och Frida Aili med nära 15 min.

Hur skötte sig Umeå-spelarna?

– Båda var duktiga. Tanya gick in och gjorde jobbet. Frida visade lite mer, men hon är också tryggare då hon varit med längre i landslaget och tidigare bland annat spelat EM-slutspel. Tanya är en spelare som kommer att bli riktigt bra i framtiden.

Du har förstås bra koll på Finland, med bland andra Krista Gross från Udominate…

– Krista är en atletisk spelare som är farlig, hon läser spelet och rör sig bra. En stark returtagare och erfaren spelare som tar plats under korgen. Sedan är finska guards väldigt aggressiva och de har bra skyttar i laget. Men vi är förberedda.

– Finland har inte samma längd och rutin som Litauen. Vi kunde attackera bra i träningsmatchen och har möjlighet att variera vårt spel när vi möter Finland. Spelarna i laget måste hjälpas åt. Om alla håller varann i hand då blir det lättare, säger Jurgita Kausaite.

Lördagens EM-kvalmatch börjar klockan 13.00 svensk tid.
Direktsändningen på webben i svtplay.se börjar kl 12.55.

Basketdamernas EM-slutspel avgörs 2017 i Tjeckien. 34 lag är anmälda, endast värdlandet Tjeckien har given plats. Från nio kvalgrupper, går ettorna och de sex bästa tvåorna vidare.
Sveriges kvalmatcher:
21 november: Sverige – Spanien, 52-75
20 februari, kl 13:00: Finland – Sverige.
24 februari, kl 20:00: Spanien – Sverige.
23 november: Sverige – Finland

Bilden: Udominate Baskets Tanya Massamba och Frida Aili i landslagsdressen. Foto: Jurgita Kausaite.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.