Toppmötet avgjort

Toppmötet i basketligan dam är avgjort.

Slutresultat  Norrköping-Umeå 54-73 (13-17, 14-23, 14-16, 13-17).

Summering: Rejält kampfyllt och delvis problemfyllt för Udominate Basket som kastade bort inte mindre än 21 bollar och ”bara” vann returtagningen med 27-26.

Men när matchen är slut så bokförs sjunde raka ligasegern, denna gång med 19 poängs marginal mot ligatvåan på bortaplan. Nyckeln är såklart att Umeås starka försvar bara släpper till 54 poäng.
Sedan hör det till bilden i den här typen av ligamatcher att Umeås motståndare får problem i långa loppet, Ett inspirerat Norrköping hade nu på hemmaplan slitit ihop till 40-42 med 14 minuter kvar. Men sista 14 minuterna blir det 14-31 i poäng.
Sammantaget klart godkänt av ligaettan. Kommande vecka väntar helt annat motstånd i Eurocup.

Matchens stjärnor:
Dolphins: Matilda Claesson med 22 poäng och bra försvarsspel.
Udominate: Santa Okockyte med 19 poäng, 7 assists, 5 steals, 4 returer. (5 turnovers) och hela +31 i plus/minus.

Poäng Norrköping: Matilda Claesson 22, Shanity James 17, Sofia Pelander 8, Lovisa Hjern 3, Anna Stern 2, Ndey Ramou Jeng 2.

Udominate Basket: Santa Okockyte 19, Zenta Melnika 14, Martina Stålvant 12, Dia Lukacovicova 10, Ilaria Zanoni 9, Emilia Stocklassa 6, Salome Kabengano 3.
Publik: 232.

Samtidigt slutade Telge-Luleå 59-66 (9-25, 21-21, 16-10, 13-10)

Telge: Jasmine Gill 14, Ellen Åström 12, Jelena Jakovljevic 10, Lina Claesson 9, Portia Durrett 8, Patricia Elias 3, Anita Ilic 3.
Luleå: Dakota Whyte 19, Katie Bussey 13, Allis Nyström 11, Anna Barthold 6, Ulrica Holmqvist 5, Janis Ndiba 4, Kristin Seman 3, Elin Lomgren 3, Sofia Hägg 2.
Publik: 189.

Ungefär så här var matchrapporteringen:

Udominate har 15 turnovers på tre perioder. Lita på att coach Ruzic inte är nöjd. Det första som händer i fjärde perioden är en ny turnover… och en till… och en till… tre nya turnovers inom två minuter. Umeå byter in Tellman som spelar ihop med Modig när stjärnor bänkas/vilas.

Norrköping hugger varje chans och når 48-58. Timeout Umeå. Sex och en halv minut kvar.

Nya bortkastade bollar av Udominate. Nya spelarbyten. Nu endast två poäng av gästerna på fyra minuter.  Svårspelade Dolphins gör som vanligt ett strålande jobb oavsett motstånd.

3 min kvar: 51-62.
2 min kvar: 52-68. Verkar fattas den sista orken för hemmalaget.
1 min kvar: 52-68.

Slut: 54-73. Sista perioden 13-17.

Ställningen inför sista perioden 41-56.

I tredje perioden kom Norrköping ut taggat mot ett iskallt Umeå. 11-0 till hemmalaget som plötsligt är så nära som 38-40. Umeå lyckas sedan få i ett par straffkast, 40-42. Inte en spelpoäng på sex och en halv minut av stjärnlaget (!!).
Efter 6.44 får Dia Lukacovicova i en tvåa och det lossnar för laget, därefter träffar Stålvant en trea till 40-47 och sedan ökas det på till 40-56. En run för Udominate med 14 raka. Kanske lite väl häftiga svängningar. Tredje perioden: 14-16.

x x x x

Ställningen var i halvtid: Norrköping-Udominate 27-40 (13-17, 14-23).

I första perioden kom Umeå ut starkt och skaffade sig 0-8 och 2-11. Sedan vaknade Dolphins och perioden slutade 13-17.

Med 2.53 kvar av andra perioden hade hemmalaget 27-29. Där var det stopp. Udominate avslutade med elva raka poäng, tog perioden med 14-23.

Outstanding i första halvlek Santa Okockyte med 15 poäng, 3 returer, 2 assists och +20 i plus/minus.

Ett annat halvtidsresultat: Telge-Luleå 30-46 (9-25, 21-21).

Noterbart: Luleå vilar ljumskskadade Jelena Antic.