Bra laginsats, inget slutspel

EM-kval, damer. Slutresultat
Sverige-Finland 94-45

Perioder: 14-7, 19-12, 28-14, 33-12.

Publik: 1 924 i Luleå Energi Arena.

När det gäller poängplockare och matchstatistik så ska den läggas in i efterhand efter att ha fallerat tidigare i kväll. Efter midnatt kan den (?) vara komplett på fiba.com, här är länken

Sveriges damer gjorde första matchen för nye landslags-coachen Frasse Pinto och avslutade EM-kvalet på bästa sätt. Laget som tidigare i kvalet inte fått något att fungera spelade nu suveränt försvar och satte även många bollar i korgen. Låt vara mot ett ungt och orutinerat finskt lag.

– De var skönt, vi behövde spela med fart och defensivt var det superbra. Jag är väldigt nöjd med den här vinsten där alla spelarna bidrog och jobbade för varandra. Det är spelarnas förtjänst. Det är dom som gör jobbet ute på planen. Vi coacher kan bara komma med förslag på vad de skall göra. säger Pinto till SVT.

Det givna svaret på frågan om fortsatt jobb som förbundskapten gav Pinto också: ”Det är upp till förbundet”.

I blågult gjorde alla tolv spelarna poäng, bland dem Udominate-trion Martina Stålvant, Salome Kabengano och Tanya Massamba.

17-åriga talangen Emilia Stocklassa fick denna gång sitta vid sidan och titta på. Noterbart är att Frida Aili i en paus avtackades för lång och trogen tjänst i landslaget.

Trots storsegern blev beskedet att Sveriges storseger inte räckte till slutspel. De tidigare bleka kvalinsatserna blev för kostsamma för blågult.
Tidigare resultat; Sverige-Spanien 52-75, Finland-Sverige 49-59, Spanien-Sverige 93-45.

Resultaten i de andra grupperna gick emot svenskorna och till slut hade det behövts seger med uppåt 80 poäng för att bli bland de sex grupptvåor (av nio) som följde med gruppvinnarna till EM.

Anna Barthold gjorde sin 125:e landskamp inför hemmapubliken i Luleå, hon både inledde och avslutade målgörandet i Luleå Energi Arena (totalt 15 poäng från hennes händer) men meddelade efteråt att det är slutspelat i landslaget.

– Gick vi till EM? Nähä, då var det sista landskampen. Det är sorgligt, men det har varit jättebra och många års slit, sade hon till SVT när hon sammanfattade landslagskarriären och känslorna.

Så här blev den slutliga ställningen bland grupptvåorna i EM-kvalet:
Sex grupptvåor gick vidare till EM-slutspel 2017:

Lettland: 3-1 (+2)
Grekland: 2-2 (+47)
Serbien: 2-2 (+46)
Slovakien: 2-2 (+43)
Montenegro: 2-2 (+18)
Vitryssland: 2-2 (+7)
——————————-
Ej kvalificerade grupptvåor:
Israel: 2-2 (-8)
Sverige: 2-2 (-12)
Kroatien: 1-3 (-23)

Värdnationen Tjeckien har en EM-plats.

De nio kvalgruppsvinnarna spelar såklart också EM-slutspel:
Slovenien, Frankrike, Italien, Ukraina, Ungern, Ryssland, Belgien, Turkiet och Spanien.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.