22 raka: Mershon klev fram

Snackar vi bredd i en trupp så snackar vi Udominate Basket.

I dagens match borta mot Eos i Lund finns varken Martina Stålvant (varit förkyld i veckan) eller Santa Okockyte (vilas efter lårkaka i förra matchen) med. Det är alltså Umeå-lagets två främsta poängplockare (med 16,4 respektive 14,7 poäng i snitt per match) inte är med i matchtruppen.

Det finns utmärkta ersättare – exempelvis Hollie Mershon som klev fram med högprocentigt skytte (4 av 6 tvåor, 6 av 8 treor, 1 av 1 straffkast) och totalt 27 poäng när  Udominate tog sin 22 raka ligaseger. En annan utmärkt spelare som är tillbaka är Agnes Nordström som denna dag hade plus 32 i plus/minus-statistiken, lagkaptenen hade vidare 11 poäng, 7 returer och 6 assists.

Matchen slut: Eos-Udominate 57-77 (20-18, 10-28, 14-20, 13-11).
Eos bästa: Matilda Edrén 20, Antoinette Thompson 14.
Umeås poäng: Hollie Mershon 27, Agnes Nordström 11, Josefin Vesterberg 10, Salome Kabengano 9, Zenta Melnika 8, Ilaria Zanoni 8, Tanya Massamba 2, Frida Modig 2.

Så här var matchutvecklingen:

Udominate startar med: Hollie Mershon, Agnes Nordström, Ilaria Zanoni, Tanya Massamba och Zenta Melnika.
Eos startfemma: Antoinette Thompson, Georgia De Leeuw, Kajsa Lundahl, Louise Noaksson, och Veshaundra Young.

Första perioden: 20-18.
Gästerna öppnar med 2-8 på två och en halv minut. Första inbyten i Udominate blir Salome Kabengano och Josefin Vesterberg. Mitt i perioden på 5:00 har vi 7-13 på tavlan. det går sedan trögt för Udominate, Även Frida Modig har hoppat in. 13-16 med 1:58 kvar av perioden och timeout Umeå. Hemmalaget gör det riktigt bra och når även upp till ledningen med 20-18 i slutet av första. Eos har vunnit returtagningen med 13-6 och har även jobbat till sig fler straffkast än gästerna.

Andra perioden: 10-28.
Eos inleder med att gå upp till 25-18. Plötsligt sju poäng upp. Tre minuter in i perioden är Umeå tillbaka på 25-24. Därefter visar Hollie Mershon att hon är het, hennes trea ger 26-29. Hollies tionde poäng, hon är så långt 100-procentig från golvet. Bra miniryck av gästerna leder till 26-34 med 5:18 kvar till halvtid. Timeout Eos. I slutet av perioden gör även Karolina Tellman inhopp för Udominate. Vesterberg lägger i straffkast och Mershon drar i en nya trea, då är det 28-40. Mershon fortsätter med poäng ”and one” till 30-43. Ny timeout Eos 1:38 före paus. Även Katha Fasth Gillstedt är i spel för Umeå.

Ställningen i halvtid: Eos-Udominate 30-46.

Kommentar: Udominate växlade upp rejält i andra perioden. Hollie Mershon som varit bäst på veckans träningar levererar, så här långt i Lund 16 poäng med 100 procenting skytte (3 av 3 på tvåor, 3 av 3 på treor och 1 av 1 från strafflinjen).

Tredje perioden: 14-20.
Hollie Mershon har sänkt ett par nya trepoängsskott, men även chockat genom att missa ett par skottförsök… ställningen 34-54 mitt i tredje.

Ställningen inför sista: Eos-Udominate 44-66.

Fjärde perioden: 13-11.
Nu handlar det mycket om att fördela ännu mer speltid, Udominate har exempelvis samtidigt inne trion Modig, Gillstedt och Tellman. Poängfattigt med 2-2 efter fyra minuter. Mitt i perioden byter Udominate en hel femma. Inte mycket händer 4-4 i perioden efter sex minuter. Umeå-laget kanske har börjat fundera på tågresan hem. Att vinna med cirka 20 poängs marginal ligger inom komfortzonen. I slutet fyller i alla fall Mershon på med några poäng. Amerikanskan kommer upp i 27 poäng innan sista bytet.
Matchen slut: Eos-Udominate 57-77.