Formalia i coachfrågan

Det har varit och är mycket surr när det gäller coachers formella rätt att leda lag i ligan.

Inför den här säsongen blev exempelvis Luleås David Visscher och Marks Robin Sandberg antagna till tränarutbildningens steg 4, då påbörjad kurs gör dem godkända som ligacoacher. Samma lösning har tidigare år använts för exempelvis Jesper Gustavsson i Umeå BSKT.

Lag som bytt coach under pågående säsong har fått problem med utbildningkravet.

Östersund har fått vänta på att få Antonio D’Alberos utländska coacherfarenheter validerade.

Udominate har fått betala böter då Tamara Ruzic ersättare Bo Ågren-Malm aldrig antagits till steg 4 och laget sedan inte haft någon godkänd steg 4-coach med på ligamatcherna. Micke Blomqvists comeback har inte löst problemet – då svenska basketbollförbundets tävlingsutskott kommit fram till att mångårige ligacoachen Blomqvist inte längre har steg 4-behörighet (!). Skälet är att han ej gått nödvändig fortbildning på godkända clinics.

Läget just nu är att Udominate Basket ansökt om dispens för Micke Blomqvist.

Klubbens starke man, general manager Oscar Stenberg ger sent i kväll följande korta svar på Bloggens fråga om detta ärende.

– Ingen kommentar alls.

Förbundsordförande Mats Carlson har uttalat sig.

– Det jag kan säga är att Udominate har sökt dispens för sin coachsituation, och det är en intressant och principiell fråga som tävlingsutskottet har bett oss i förbundsstyrelsen att titta på, säger Mats Carlson till UNT.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.