Går för Champions League

Svenska mästarna på herrsidan BC Luleå tar sikte på Champions League.

– Vi är nu svenska mästare och det är elva år sedan vi senast var ute i internationellt spel. Vi har sagt att när vi är svenska mästare igen så ska vi försöka rikta blickarna ut mot Europa. Nu är vi där och en enig styrelse har nu tagit beslutet att vi tar steget in i spel i Champions League, säger klubbdirektör Lars Mosesson i ett pressmeddelande.

Champions League är internationella förbundet  FIBA:s största turnering. 32 lag får delta i slutspelet.
24 lag är direktkvalificerade och åtta platser kommer det att spelas kval om.
För BC Luleås del handlar det till att börja med om kvalspel i september månad.

Den första kvalrundan är schemalagd att börja den 19 september med retur 21 september. Andra kvalronden har speldatum 24/9 och 26/9, och den tredje kvalronden ska enligt Fibas plan spelas 29/9 och 2/10.

– Det är fantastiskt roligt att klubben satsar på detta, en oerhörd inspiration för laget och att få ta BC Luleå ut för i Europa känns underbart. Det är precis vad laget behöver ta sikte på för att utvecklas vidare. Det finns inga dåliga lag med i Champions League, det är konstant tufft motstånd och samtidigt något som vi behöver för att utvecklas framåt, säger Luleås coach Peter Öqvist.

Förra säsongen försökte Södertälje Kings som enda svenska lag att kvala in till Champions League, det slutade med storförlust borta 58-97 mot finländska Kataja och sedan Kings-seger i returen hemma, men ”bara” med 66-59. Södertälje spelade även i Fiba Europecup och där gick laget vidare till andra grupprundan, det blev totalt tio matcher i den turneringen.

Till Champions League 2017/2018 har i dagarna många klasslag anmält sig, exempelvis de fyra franska topplagen AS Monaco, Elan Chalon, Nanterre 92 och SIG Strasbourg.
Från Spanien kommer Iberostar Tenerife (som vann hela turneringen 2016/2017), UCAM Murcia, Movistar Estudiantes och Divina Seguros Joventut.

Prispengarna i turneringen ökas till kommande säsong. Teneriffa fick en halv miljon euro för sin triumf. 2017/2018 är förstapriset hela en miljon euro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.