Klart: Udominates fynd

Ett av de första namn som Udominates nye coach Julian Martinez Alman plockade fram ur hatten var Ginatare Mazionyte.

Nu är nyförvärvet klart för Umeå-klubben.

Ni som precis som Bloggen känner att ni inte riktigt hade koll på den här 26-åriga forwarden (cirka 186/188 cm) från Litauen behöver inte skämmas. Udominates sportchef Bo Ågren-Malm och även klubben starke man Oscar Stenberg blev lite överraskade….

– Det här var en av de första spelarna som vår nye coach tog upp, han hade blykoll och sade ”henne ska vi ha”. För oss andra var det bara att börja googla, säger Oscar Stenberg.

Det som växte fram var bilden av en hårt jobbande allroundspelare på postition 3/4, rörlig, bra distanskytt och inte minst med bra attityd och personlighet.

– Vi är nu väldigt noga med referenserna och har pratat med flera coacher och spelare, exempelvis Mante Kvederavociute och Lina Piciute, förklarar Oscar Stenberg.

– Gintare Mazionyte har varit med i alla Lituauens landslag från U16 upp till seniorerna, men när hon åkte över till college i USA så glömde de bort henne.

Efter ett uppehåll i seniorlandslaget sedan 2012 är i alla fall Gintare Mazionyte nu tillbaka i Litauens landslagsdress. När dessa rader skrivs så befinner hon sig på resa med nationslaget med destination Kina för spel i en landslagsturnering.

– Det säger ändå lite. Hon kommer att bli väldigt nyttig för oss och blir avig att möta för motståndarna även i Eurocup, säger Oscar Stenberg.

På college i USA spelade Gintare Mazionyte de två sista åren med Texas Longhorns som är en toppklubb på högsta nivån ”NCAA Big 12”. 2014 nådde laget ända till semifinal. Den seniorsäsongen i Texas spelade Mazionyte 33 matcher och fick i snitt elva minuters speltid, på det levererade hon 3,2 poäng och 2,3 returer. Anmärkningsvärt är att hon som stor forward då sköt 52,8 procent från trepoängslinjen (18 av 34).

– Hon gjorde det helt okej på en bra skola, säger Oscar Stenberg.

Efter examen från college har hon spelat tre säsonger i Europa.
2014/2015 i IF Air Europa spanska andraligan, snitt 13,8 poäng, 10,8 returer.
2015-2016 i Utena, ligan i Litauen, snitt 7,0 poäng, 5,8 returer.
2016/2017 i Ceprine Orvieto, Italiens andraliga. Stats: 27 matcher,33 minuter, 16,1 poäng, 11,7 returer, 2,5 steals, 1,4 assists, 53% på tvåor och 37% på treor. 87% på straffkast.

– Hon har kanske haft lite otur och bytt agent. Hon har gått under radarn men ska nu få visa upp sig hos oss i svenska ligan och i Eurocup. En spelare vi nu får till en vettig peng och hon får en chans då vi kan vara något av en ”språngbrädeklubb”.

Bilden: Udominates senaste nyförvärv Gintare Mazionyte. Foto: Augustas Didžgalvis

Mer läsning (Plus): Nyförvärv som flugit under radarn

Klipp från senaste säsongen

Klipp från Texas collegespel

Umeå Udominate Basket bygger nytt lag inför säsongen 2017/2018 och har nu presenterat fyra klara nyförvärv:

Mante Kvederaviciute (Litauen)
Tiffany Brown (USA)
Danielle Elvbo (Östersund)
Gintare Mazionyte (Litauen)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.