Premiär: Plus 16 poäng

Ligapremiären för Udominates nya lag blev av det anspända slaget med massor av missar.

Förväntade topplaget från Umeå inledde seriespelet på hemmaplan mot nykomlingen AIK Basket – som inte hade någon respekt alls för det mer namnkunniga Udominate.

Inför sista perioden skiljde bara sex poäng i protokollet efter massor av bortkastade bollar av Udominate (totalt 26 turnovers i matchen).

Men under de sista tio minuterna kunde hemmalaget rycka ifrån till seger med 16 poängs marginal.

Slut: Udominate-AIK 70-54 (18-17, 17-8, 15-19, 20-10)
Umeås poäng: Mante Kvederaviciute 16, Gigi Mazionyte 16, Tiffany Brown 9, Ana-Marija Begic 9, Lisa Koop 9, Sandra Hansson 6, Frida Modig 5.
AIK: Malin Edlund 17, Johanna Prytz 12, Crystel Bittar 8, Günesh Öztürk 6, Hanna Isaksson 5, Felicia Boström 3, Karla Vres 3.
Publik: 547.
Domare: David Lövgren, Erik Brandén.

Noterbart är att Udominate som har ”för många” importspelare för svenska ligan denna match vilade ryskan Marina Bas och amerikanskan Hollie Mershon.

Snabb analys: Ett flertal Udominate-spelare med lite spända premiärnerver försökte för mycket med överambitiösa beslut och bortkastade bollar som resultat.

Så här var matchen:

Basket kan inte använda alla sina importspelare i svenska ligan. Just nu finns bra fem svenska spelare i truppen och det innebär att Umeå-laget bara kan använda fem utländska spelare i ligapremiären hemma mot AIK.

De två som vilas i dag är ryska stora stjärnan Marina Bas och amerikanska skytteguarden, tillika lagkapten Hollie Mershon.

– Ett svårt beslut helt klart då alla i truppen jobbat bra på träningarna, men den här gången blir det så här, säger coach Julian Martinez Alman.

Udominates startfemma: Danielle Elvbo, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte, Lisa Koop.

AIK Basket startar med: Günesh Öztürk, Johanna Prytz, Karla Vres, Malin Edlund, Crystel Bittar.

Nykomlingen AIK börjar med fem raka poäng till 0-5 samtidigt som Udominate gör turnovers i sina första anfall. En fumlig och nervig ligastart.
Det tar två och en halv minut innan det är 5-5. Efter halva första perioden har vi 9-9.
AIK drar i två raka vidöppna  treor och vid 11-15 efter 7 minuter måste Udominate ta timeout. Det blir bättring.
Period 1: Udominate-AIK 18-17.

I andra spelar Udominate mycket bättre försvar och gästerna har upprepat svårt att komma till skott inom 24 sekunder.  Offensivt söker hemmalaget mycket spel nära korgen. Endast fem trepoängsförsök på 20 minuter. Noterbart är att pointguarden Tiffany Brown på första halvlek bara tagit två avslut och gjort två poäng.
Period 2: 17-8.
Ställningen i paus: Udominate-AIK 35-25.
I returer är det 27-7 i favör hemmalaget. Mindre smickrande är att Umeå ”leder” turnovers med 14-9.

I mitten av tredje har vi ställningen 45-30. AIK jobbar sedan hårt i en aggresiv zon för att få stopp på hemmalagets anfall. Avståndet krymper också. Umeå gör en hel del rejäla missar, som ensam layup med korgen. 48-41 och sedan ny turnover av hemmalaget. Drygt åtta minuter har gått av tredje.
Period 3: 15-19.
Ställningen inför sista: Udominate-AIK 50-44.
Totalt 22 turnovers av hemmalaget. AIK-laget är heltaggat med vittring på matchen.
Efter några minuter i fjärde så gör Udominate ett ryck och skaffar sig femton poängs ledning.
5 min kvar: 64-49.
Sista perioden 20-10.

Matchen slut: Udominate-AIK 70-54.