Umeås hejaklack vann

Lördagens vinnare i Riga, Lettland, var Umeås hejaklack – som höll igång med högljutt bifall i 40 minuter när Udominate ganska pliktskyldigt besegrade Astana Tigers från Kazakhstan med 67-45.

Redan slutspelsklara Udominate har nu 5 segrar/1 förlust i gruppspelet i östeuropeiska damligan.

– Den här matchen var något vi måste klara av. Det var bra fokus fram tills dess att matchen var avgjord, men sedan blev det svårare då alla tänkte på nästa match, säger coachen Julian Martinez Alman.

I morgon söndag spelar Udominate mot Piestanske Cajky, Slovakien, en match som avgör vilken placering i gruppen och vilket motstånd Umeå-laget får i playoff i EEWBL.

Uppdatering: I gruppens toppmöte på lördagen så säkrade hemmalaget TTT Riga gruppsegern i grupp B genom att besegra Piestanske Cajky med klara 62-43. TTT Riga har kvar att möta Astana Tigers på söndagen och lär gå obesegrat 7/0 genom gruppen.

Matchfakta, östeuropeiska damligan EEWBL
Astana Tigers-Udominate 45-67 (6-18, 17-20, 12-18, 10-11).
Umeås poäng: Tiffany Brown 17, Gigi Mazionyte 13, Ana-Marija Begic 11, Sandra Hansson 10, Lisa Koop 7, Isabell Edholm 5, Brianna Kiesel 2, Danielle Elvbo 2.
Mest för Tigers: Anastasia Alishauskaite 13.
Returer; Astana 40, Udominate 41. Flest plockade Ana-Marija Begic med 11.

Så var lördagens match i EEWBL. Astana Tigers – Udominate

Umeå-laget startade med Brianna Kiesel, Isabell Edholm, Sandra Hansson, Gigy Mazionyte och Lisa Koop.
Laget från Kazakhstan spelar helt utan importer och har endast en seger i östeuropeiska ligan.

Första perioden: 6-18.
Ställning 5-5 efter fem minuter i en ganska rörig inledning där båda lagen spelade lite väl snabbt och överambitiöst. Livat på en del av läktaren där tillresta Udominate-fans bland annat har tutor. Första bytet för Udominate var Tiffany Brown i stället för Kiesel. Därpå Danielle Elvbo för Edholm. Sex raka gör ställningen 5-11 i Umeå-favör. Första perioden avslutas med ett trepoängsskott av Sandra Hansson.

Andra perioden: 17-20.
In för Udominate Mante Kvederaviciute och Ana-Marija Begic (båda tillbaka efter sjukdom). Därmed har alla nio spelare i Umeå-laget känt på golvet. Astana Tigers inleder andra med 5-0 när Udominate missar skott och gör ett par turnovers.
Mitt i andra är det 13-26 på tavlan. Bra försvar av Udominate. Lite knepigare i andra änden av planen där laget i underläge får knuffas ganska duktigt utan att ledarlaget får med sig någon foul. Noll straffkast så långt. Först i slutet av andra perioden får Lisa Koop gå till linjen.

Ställningen i halvtid: Astana Tigers-Udominate 23-38.
På intet sätt någon storstilad första halva. Tigers leder returtagningen med 21-18. Men det är en match där det mest gäller för Umeå att ta hem segern och helst spara lite kraft inför söndagens möte med slovakiska Piestanske Cajky. Flest poäng för Udominate i första halvan Mazionyte med 10 och Begic med 8.

Tredje perioden: 12-18.
Inleds med två raka trepoängare av Udominate, Brown och Mazionyte.  Bra med treor då motståndarna gärna spelar zonförsvar. Guarden Anastasia Alishauskaite  bäst i Tigers, när hon får springa igenom hela Udominate-försvaret så begär Julian Martinez Alman timeout. Udominate håller drygt 20 poängs ledning.

Ställningen inför sista: Astana Tigers-Udominate 35-56

Fjärde perioden: 10-11.
Tigers jobbar på, Udominate inte på fötter i början 9-2 för Tigers och 44-58 totalt. Mitt i sista 44-62. Det verkar som att flera spelare funderar mer på nästa match än den som ännu pågår. Speltiden i Umeå fördelat på alla nio med mellan 14 – 30 minuter.

Matchen slut: Astana Tigers-Udominate 45-67.