Vasst slut av Umeå

Umeå BSKT hemma mot Borås Basket. Det mesta pekade mot ett nytt rysarslut. men ju längre matchen led – desto bättre blev Umeå. Tack vare ett vast slut, hela 24-11 i sista perioden, blev det till slut en klar hemmaseger.

Matchen slut: Umeå-Borås: 96-77.

Basketligan herr
Umeå-Borås 96-77 (26-27, 20-22, 26-17, 24-11)
Umeå: Arik Smith 18, Egal Saleman 18, Andre Nilsson 17, Nicholas Schlitzer 16, Eric Gilchrese 9, Nathan Dawit 7, Chris Singhateh 5, Alexandros Varytimiadis 4, Fredrik Björnsson 2.
Borås: Nimrod Hilliard 18,  Marin Mornar 14, Jakob Sigurdarson 13, Jyles Smith 9, Fredrik Andersson 7, Simon Gunnarsson 5, Ludvig Johansson 3, Andreas Person 3, Brett Bisping 3, Michael Palm 2.
Publik: 627.

Här nedan Bloggens matcrapportering:

Fjärde perioden: 24-11.
Förta som händer. Alex Varytimiadis går för en dunk, men blir foulad. Han sänker båda straffarna till 74-66.
Arik Smith sänker en trea och Umeå är uppe i 77-66 med nio minuter kvar. BSKT:s försvar har blivit klart bättre jämfört med första halvlek.
8 min kvar: 77-68. Timeout Umeå.
7 min kvar: 80-68. offensiv retur och trepoängsspel (two and one) av André Nilson. Timeout Borås.
6 min kvar: 82-70. Borås hade enrom utdelning på trepoängsskott i första halvlek. Nu går det ringkant ut på långskott.
5 min kvar: 86-72. Noteras att Arik Smith åker på sin fjärde foul. Mycket Hilliard nu i det offensiva för Borås.
Tung tung trea från jättelångt håll presic när skottklockan ska gå ut. Nick Schlitzer! 89-64.
4 min kvar: 90-74. Hilliard byts ut.
3 min kvar: 91-76. Nu kör Umeå långa anfall. Publiken älskar när Nilsson gör en jätteblock.
2 min kvar: 91-76. Umeå bedeömer att vinsten är klar. Byter in Fredrik Björnsson och Anton Leth. Inne även Chris Singateh och Albin Frank. OCH så blir det ligadebut för Amir Mohamadi.

Ställningen inför sista perioden Umeå-Borås 72-66

Tredje perioden: 26-17.
Hilliard är i spel igen, så det var uppenbart inget allvarligt som hände. Matchbilden verkar oförändrad, dock har Borås skottprocent gått ned. tre och en halv minut in i tredje tar Umeå faktiskt ledningen med 56-54.
Senast de båda lagen möttes i Umeå Energi Arena blev det förlängning. Kanske det kan hända igen? Mitt i tredje 60-59.
Egal Saleman sänker en trea till 63-59, i samma sekvens åker André Nilsson på en teknisk foul, men det blir inte mer än en poäng på straffkastet för Borås.
12:49 kvar av matchen: Umeå-Borås 67-60. Saleman igen. Henrik Svensson är rasande när han tar timout då han saknar fokus i sitt lags försvarsspel.
Borås får flera chanser från straffkastlinjen. Gilchrese sänker en viktig trea. Umeå har sex poäng upp inför fjärde.

Ställningen i halvtid: Umeå-Borås 46-49.

En öppen första halva av matchen där offensvia spelet främjats. Gästande Borås i ledning på sin höga skottprocent. Ett minus för Borås är att stjärnguarden Nimrod Hilliard linkat av planen. Hemmalaget Umeå har mestadels varit i underläge men har hängt sig kvar i poängprotokollet.

Andra perioden 20-22.
Publiken jublar när Nathan Dawit lurar upp en Boråsare på läktaren innan han skjuter en trea till 29-27. Poäng kommer snabbt även på andra sidan. 31-32 efter två minuter av andra. det blir 31-37 och en tendens att Borås har lättare att göra poäng. Gästerna skaffar sig lite friare skott och är sedan väldigt effektiva. 5 av 6 på treor är vasst. Hemmalaget har 3 av 9. Umeå timeout efter drygt fyra minuter av andra vid 33-40. Kort senare har Arik Smith sänkt ett par skott och 38-40 innebär att Borås coach Henrik Svensson är den som vill ha taktiksnack. Båda lagen matchar runt, Borås på tio spelare med rätt jämn minutfördelning och Umeå har använt nio, dock med ett par korta avlastningsbyten. Nytt miniryck – Borås. Tre minuter före halvtid har vi 38-46 och ny Umeå-timeout. Hemmalaget 42-46. Timeout Borås.

I slutet av andra såg det ut som att Borås stjärnguard Nimrod Hillard halkade till. Han blev liggande en stund innan han sakta linkar av. Han tog sig för vänstra knät.

Första perioden: 26-27.
Öppen basket med gott om offensivt utrymme. 15-15 på tavlan efter fem minuters spel.  Borås får i 15-18 och då har gästerna träffat 7 av sina 10 första skott. Umeå har bollen mer och får fler chanser, håller jämna steg trots sämre skottprocent.
I första perioden har Umeå träffat 10 av 22, Borås 10 av 15. Publikvänlig första period.

Umeå BSKT hemma mot Borås. Då startar Umeå med sin vanliga femma.

Umeå: Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och André Nilsson.
Borås: Nimrod Hilliard, Andreas Person, Jakob Sigurdarson, Brett Bispin, Marin Mornar.