Udominate torsk = superskräll

En ny rejäl underprestation av Udominate. Senast mot Visby gick det ändå vägen – men denna måndagskväll mot liganian Mark sprack det duktigt. En superskräll av Kinna-laget och en duktig flopp av topplaget. Slutresultat Mark-Udominate 78-65.

Någonstans en ny påminnelse om att vilja kan försätta berg. Men också om hur sårbart Udominate kan vara när det spelas mer stereotyp gåbasket. Wow. Snyggt coachat av unge Robin Sandberg.

En klurig grej är att förlusten strikt resultatmässigt inte förändrat något för Udominate inför onsdagens seriefinal borta mot Luleå. Umeå-laget står nu på två förluster.
Vinst för Udominate i Luleå skulle innebära att även mästarlaget Luleå hamnar på två förluster – med inbördes plus för Udominate…

Basketligan damer

Mark-Umeå Udominate 78-65
(19-15, 21-20, 15-18, 23-12)
Mark: Janee Thompson 27, Alexis Hyder 17, Maria Palacios 15, Quy Ngueng 10, Erica Iderstål 9.
Udominate: Gintare Mazionyte 14, Mante Kvederaviciute 13, Lisa Koop 11, Danielle Elvbo 10, Ana-Marija Begic 9, Tiffany Brown 4, Sandra Hansson 4.

x x x x x

Bloggens matchrapportering:

Mark Basket med coach Robin Sandberg är för närvarande på kvalplats, efter förlusten senast mot AIK. I kväll hemmamatch mot Udominate som efter en blev insats mot Visby  kommer till spel utan Brianna Kiesel som i den matchen åkte på en axelskada.

Inget definitivt besked finns ännu efter måndagens läkarundersökning, men amerikanskan spelar sannolikt inte heller mot Luleå på onsdag.

Udominate startar med: Tiffany Brown, Danielle Elvbo, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
Mark: Janee Thompson, Quy Ngueng, Erica Iderstål, Maria Palacios, Alexis Hyder.

Första perioden: 19-15.
I inledning påminner det om det bleka mot Visby, Udominate missar layup/närskott, gör turnovers. Efter två och en halv minut 3-2 till Mark. Hemmalaget leder även vid 6-3 och 8-6. Udominate har bedrövlig träffprocent (2 av 7). 11-7 efter drygt fem minuter.
Fortsatt svagt av Udominate. Mark kan skjuta treor och går till ledning med 17-11. Knappt två minuter kvar av första. Timeout Jan Enjebo. In har kommit Sandra Hansson, Ana-Marija Begic och Isabelle Edholm. Mark gör 19-11. Gästerna helt off, slarvar bort bollar om igen. Begic hinner göra en tvåa, 19-13, innan nästa turnover  (sex bortkastade i Q1) av lagkamraterna. Ett ljus i mörkret kommer när Sandra Hansson lyckas med en ”floater” på ”buzzern”. Vi har 19-15 efter tio minuter.

Andra perioden: 21-20.
Tar två minuter innan Sandra Hansson gör en block och springer över hela planen för att själv lägga i andra periodens första poäng till 19-17. Det måste sägas att Mark gör det jättebra. Varenda spelare krigar som om matchen är deras sista. Iderståhl sänker en trea till 22-17.
Mitt i andra: Mark-Udominate 28-19. Mark sänker skott och Udominate missar layups. Efter insatsen i Visby är det faktiskt obegripligt att se Udominate upprepa samma klena spel. Nio turnovers så långt.  Mark har även 31-21. Topplaget från Umeå kan knappt göra mål på liganian. Försvaret är stillastående och inget vidare. 37-25 ett par minuter före paus, ny Umeå-timeout.
Mark kommer från sju raka förluster. Hade inte hänt med detta spel. Tiffany Brown gör sina första poäng i slutet av andra. Mante Kvederaviciute och Danielle Elvbo får i varsin trea och det bidrar till att avståndet krymper. 39-35. Mark har sista anfall före paus och det landar i två straffkast för Thompson. Hon får i ett av dessa.

Ställning i halvtid: Mark-Udominate 40-35.
Analys:
Sega ben och undefär samma inställning som senast mot Visby. Koop och Mazionyute är dåliga (låt vara att det knuffas duktigt under korgen, men med koncentration behöver man inte bara kasta iväg bollen grovt mot korgen). Brown ganska osynlig, eller ska vi säga passiv, kanske beror på  att hon är ensam pointguard denna gång och ska spelas fulla 40 minuter så hon försöker hushålla med det hon gör? Begic matchas försiktigt, har alltså fortsatt viss känning av sain fotskada.Udominate räddades i slutet av första halvlek av Elvbo och Kvederaviciute, de två har tillsammans 18 poäng. Hemmalaget Mark måhända överpresterar en aning – men ett desperat lag är inte att leka med, lättvindigt försvar underlättar för flitigt trepoängsskytte. Mark har 10 av 20 från trepoängsland, vilket är jättebra.
Visst har Udominate fortsatt chans att avgöra under senare delen av matchen. Men nog är det onödigt att hålla på att lämna handicap. Fundera på Luleå-matchen kan de göra under tisdag och onsdag. 10 turnovers före paus är högt.
Publik: 147.

Tredje perioden: 15-18.
Det första som händer är ny turnover av Udominate. Elvbo gör tvåa i nästa anfall.
Udominate testar ett zonförsvar, men Iderståhl får sikta länge och har inga problem att sänka en ny trea. Snabbt uppspel för Udominate – där Brown missar layup och sedan foular direkt efteråt.
Koop är fri och gör då poäng. Tre minuter spelat 45-41. Domarna varnar Udominates Brown som klagar eftger att ha fått slag över armen vid layup-försök (utan avblåsning). Brown får gå till bänken och Elvbo får spela pointguard. Men bara ett kort ögonblick.
Mark Basket har i alla fall fått huvudbry mot zonen. Gör nu missar. Kvitterat till 45-45 mitt i tredje. Sedan ny trea av Iderståhl som ännu en gång tappas bort. 48-45.
Lisa Koop får sin tredje foul. Får gå till bänken. Begic in. Hon gör nästa poäng för gästerna.
Sju minuter spelat av tredje: Mark-Udominate 50-51. Sedan vid 52-52 missar Brown trepoängsförsök. I andra änden av banan blir det straffkast då gästerna åkt på lagfoul. Mark har 8 av 10 från linjen och går till 54-52. Nästa: Japp ännu en turnover av Udominate.
I sista sekunden av tredje får Mark en riktigt billig foul nere vid baslinjen. Lagfoul ger två kast. Ett går i korgen.
Ställning inför sista: Mark-Udominate 55-53.
Tiffany Brown har ännu bara gjort två poäng. Mark försvarar bra på henne.

Fjärde perioden: 23-12.
Ingen stor ändring i matchbilden, Mark har en knapp ledning. 59-55 med lite drygt åtta minuter kvar att spela. Sedan kommer en ny trea av Mark. Quy Ngueng! 62-55. Mark har inlett med 7-2 i sista quartern. Udominate spelar långsamt och fantasilöst anfall. I försvar synnerligen passivt utan bollpress. Enkla hemmapoäng 64-55.
5:52 kvar: Mark-Udominate 64-57.

Så här gör Udominate. Mark har inkast med tre sekunder kvar på skottklockan. Då foular Kvederavicute. Mark får tacksamt 14 nya seknder till anfall och släpps in för två enkla poäng.
Det ger 66-57. Timeout Jan Enjebo.
Vi säger så här. Udomiante vände mirakulöst mot Luleå i EEWBL. Här finns ännu inte skymten av något som talar för Umeå-laget. Superskrällen av Mark är nära.
Quy Ngueng skjuter trea till 69-57. I nästa anfall missar Brown ännu ett skottförsök. Nytt anfall för Mark.
4 min kvar: 69-59. Mazionytre och Koop lyckas plocka upp två bollar nära korgen och lägger i varsin tvåa.
3:21 kvar: 69-63. Timeout Mark. Men det är lagfoul på gästerna. Straffar för Mark. 70-63. Hemmasplaren Hyder är jättesmart och ramlar när Koop anfaller. Foul Udominate.
Sedan får Sandra Hansson en armbåge av Thompson. Ingen foul. Sandra måste bytas ut. I nästa sekvens får Thompson skjuta straffar. 72-65. Brown missar och Thompson gör nya poäng.

Dags att skriva: Det kommer inte att hända att Udominate vänder detta.
2 min kvar: 74-65. Stegfel Udominates Koop.
Sedan kommer ny miss och ny turnover av gästerna.
1 min kvar: 75-65.
Efter ny foulavblåsning mot Udominate kommer en teknisk foul på bänken. Oklart vem som är mest frustrerad. Thompson sänker tre straffkast, två för lagfoul och en för teknisk. 78-65 plus boll från sidan.
All kredd till Robin Sandberg och Mark Basket.

Slutresultat Mark-Udominate 78-65.