Umeå-seger borta mot serietrean

Umeå BSKT tog på fredagskvällen ännu en tung bortaseger.
Jämtland Basket fick ge sig på hemmaplan. Slutresultat 95-98.

Umeå hade ett par riktigt heta gubbar i Arik Smith med 30 poäng och Egal Saleman med 26. Egal satte sex av åtta trepoängsförsök!

Segern innebär att tabellsexan Umeå verkligen är med i kampen om seriens femte och fjärde plats. Jämtland har 28 poäng, sedan följer Borås och Södertälje på 26 poäng och Umeå har nu 24 poäng.
Umeå BSKT har två matcher kvar att spela i grundserien, hemma mot Nässjö fredag 23 mars och hemma mot Södertälje Kings tisdag 27 mars.

Kvällens övriga slutresultat: Norrköping-Södertälje 79-73, Uppsala-Nässjö 82-86.

Matchfakta
Jämtland-Umeå 95-98 (17-20, 24-30, 22-20, 32-28)
Jämtland: William Paul 27, Toni Prostran 22, Oliver Gehrke 15, Preston Purifoy 10, Jaan Puidet 9, Olle Lundqvist 8, Gustav Hansson 2, Daniel Johansson 2.
Umeå: Arik Smith 30, Egal Saleman 26, Nicholas Schlitzer 14, Alexandros Varytimiadis 12, André Nilsson 6, Eric Gilchrese 5, Chris Singhateh 5.
Publik: 1580.

Norrköping-Södertälje 79-73 (17-16, 20-18, 19-19, 23-20)
Norrköping: Joakim Kjellbom 22, Fredrik Larsson 14, Abdou Medjedoub 11, Gerry Blakes 10, Edvin Stark 6, Eugene Harris 5, Johnell Smith 5, Tim Schüberg 3, Mikael Lindquist 3.
Södertälje: Aaron Anderson 19, Martin Pahlmblad 14, Toni Bizaca 13, Valter Lindström 11, Alexander Lindqvist 10, Adam Ramstedt 6.
Publik: 748

Uppsala-Nässjö 82-86 (13-22, 22-21, 21-21, 26-22)
Uppsala: Axel Nordström 19, Jalen Jenkins 17, Mannos Nakos 13, Rickard Eriksson 11, Anes Zekovic 10, Temjae Singleton 5, Lukas Friberg 4, Alan Zekovic 3.
Nässjö: Dusan Sisic 16, Angelo Griffis 15, Daniel Eliasson 12, David Czerapowicz 11, Jonathan Peleg 9, Mantas Griskenas 8, Kristian Heder Temell 7, Devin Gilligan 4, Karim Wazzi 2, Edin Hanusa 2.

8. Nässjö Basket           5/21  10

Ettan och tvåan i tabellen går direkt till semifinalspel. Lag tre – sex börjar slutspelet med kvartsfinaler.

Här nedan kvällens matchrapportering:

Bloggen har landat i Riga, Lettland – för att övervaka Udominate-damernas ”final four” i EEWBL. Mer om det senare.

Wifi funkar utmärkt i Riga, så här kommer en lite sent startad rapport om norrderbyt Jämtland-Umeå.

Umeå startade med Eric Gilchrese, Arik Smith, Chris Singhateh, Egal Saleman och André Nilsson.
Noterbart är att Nathan Dawit inte finns med i Umeås laguppställning. Han är med i hallen i Östersund men är inte ombytt.
Jämtland: Toni Prostran, Preston Purifoy, Jaan Puidet, Gustav Hansson och Will Paul.
Återstår att se om Niklas Larsson och Brandon Taylor kommer att spela.

Första perioden: 17-20.
Kanonstart för Umeå som går till 4-13 på drygt fyra minuter och då tvingas hemmacoach Gehrke ta timeout.
In för Umeå kommer lite senare i Q1 Alex Varytimiadis, Nick Schlitzer och John Legget. 10-19 efter åtta minuter spelat.
På bra försvar har Umeå 12-20. Men Jämtland spurtar med trea av Olle Lundqvist och tvåa av Puidet.

Andra perioden: 24-30.
Ny bra start för Umeå som går till 19-27. Arik Smith fyller på med en trea till 19-30. Smith är redan uppe i 14 poäng. Ny timeout av Jämtland. Saleman är också het, sätter sin tredje trea på tre försök till 24-35. Mitt i andra är det 28-35 på tavlan. En sekvens med ganska rörigt spel från bägge håll. När Umeå tappar bort sig i försvar och det blir enkla poäng till 32-38 så väljer Jesper Gustavsson att ta timeout. Cirka fyra minuter kvar till halvtidspaus. Vi får se inhopp av Fredrik Björnsson. Två snabba foul på honom och Umeå drabbas av lagfoul. Salemans fjärde trea ger 33-43. I slutet av andra ny Umeå-timeout. Ännu en gång blir försvaret lurat av ett enkelt spel där Will Paul passar Toni Prostran som sticker in under korgen.
Publik: 1.580 personer i Östersunds sporthall. Saleman ny trea!!!! Han är fem av sex. På tavlan: 36-48.
Ställningen i paus: Jämtland-Umeå 41-50.
Saleman har 19 poäng i första halvlek. Han står i princip före hela skillnaden i matchen med sitt högkaratiga trepoängsskytte.

Övriga matcher i paus: Norrköping-Södertälje 37-34, Uppsala-Nässjö 35-43.

Tredje perioden: 22-20.
Nu är det Jämtland som kommer ut starkt. Nio raka poäng på tre minuter och kvitterat till 50-50. Efter teknisk foul på Umeås coach tar Jämtland ledningen 51-50 av Prostran från strafflinjen + Jämtland boll. BSKT lyckas inte göra poäng på över fem minuter. Absolut ingenting funkar i första halvan av tredje. 52-50. Olle Lundqvist dribbelshow ger 54-50. Vi har 13-0 i tredje. Det krävs två straffkast – efter fem och en halv minut – för Arik Smith för att Umeå ska göra poäng här i Q3. En tvåa av Gilchrese gör det till 54-54. Gästerna studsar tillbaka till 54-58. Åtta raka för Umeå. Nu timeout Jämtland. Sju minuter spelat i tredje. Albin Frank får känna på golvet. Jämtland spelar nu mycket tuffare försvar än i första halvlek.Ser ut att bli jämnt detta. 48 sek. kvar av tredje: 63-68. Umeå har sista anfall i perioden och Smith lägger i en layup.
Perioden jämn trots Jämtlands run på 13-30 i början.
Ställningen inför sista: Jämtland-Umeå 63-70.

Fjärde perioden: 32-28.
Två minuter in i Q4 är det 65-74. Följt av två kast för Olle Lundqvist. 67-74. Greken får i en straff till 67-75 då Will Paul gör sin fjärde foul.
Det går undan. Prostran gör poäng, Oliver Gehrke drar i en trea.
6:55 kvar: 72-75. Timeout Umeå. Sedan en extremt rörig situation vid straffkast Umeå. Det landar i teknisk foul på en protesterande Gehrke. 72-77 på tavlan. Oliver Gehrke vill mycket nu – drar en lång trea som blir airball. Saleman sätter nästa trea . Sedan Prostran trea.
5 min kvar: 75-82.
Nilsson lägger i tvåa, steal ger Gilchrese layup. Vips 75-86.
4:30 kvar: 75-86. Timeout Jämtland. Purifoy md låång trea till 78-86. Umeås Smith 78-88. Paul tvåa.
3:30 kvar: 80-88. Matchen tar lång tid att spela. Lär bli många straffkast i slutet.
3 min kvar: 82-89. Jämtland gör snabbt 84-89.
2:14 kvar: Smith skjuter lång tvåa. 84-91.
Andre´Nilsson foulas ut. Paul skjuter straffar. 86-91. Kvar: 1:49. Domarna tar ett stegfel på Schlitzer.
55 sek: Tvåa av Schlitzer. Sedan en snabb trea Jämtland av Purifoy.
46 sek kvar: 89-93. Timeout Umeå. När många tror att Jämtland foular tar domarna uppkastbedömning. Men nytt inkast Umeå.
Arik Smith lägger i 89-95. Blixtsnabb kontring och trea Jämtland. Hemmalaget foular och greken skjuter i två kast.
19 sek kvar: 92-97. Jajamän, Jämtland sänker blixtsnabbt ännu en trea. 95-97. Snabb foul. Nio sekunder kvar.
Schlitzer på linjen. Han sänker bara ett. 95-98… Jämtland hinner med trepoängsförsök för eventuell förlängning. Miss.

Slut: Jämtland-Umeå BSKT 95-98.