I första SM-kvarten vann Södertälje Kings hemma mot Umeå BSKT med 81-78.
Detta i en match där Umeå länge ledde. Ett tappert BSKT som saknade skytten Nick Schlitzer.

Hektisk slutspelskväll med Umeå-ögon: Södertälje-Umeå BSKT och Udominate-Visby.

Herrarnas SM-kvartsfinal hade uppkast redan 18:04. Damernas semifinal 19:00.

BSKT startar med Eric Gilchrese, Arik Smith, Chris Singhateh, Egal Saleman och André Nilsson.
Först in från bänken: Alex Varytimiadis, sedan Fredrik Björnsson – det betyder att vi knappast får se Nick Schlitzer vars rygg krånglar.
Södertälje: Valter Lindström, Martin Pahlmblad, Auston Barnes, Alex Lindqvist, Aaron Anderson.
Först in från bänken: Adam Ramstedt, Toni Bizaca, Rudy Mbemba.

Första perioden: 19-19.
Umeå gör första poängen, en layup Gilchrese. Sedan matar Kings på upp till ledning 11-5 efter drygt tre minuter, två raka skott av Martin Pahlmblad. Mitt i första 13-7. Hemmalaget spelar bra försvar. Tung start offensivt för Umeås Nilsson nära korgen.
Även Umeå får stopp och tar sig till 13-12 efter sju minuter. Timeout av Kings coach Ludde Degernäs.
Succéinhopp av Umeås grek som gör sex snabba poäng. 13-16 på tavlan. Minus för Umeå att Ark Smith redan har två foul och måste gå till bänken. Albin Frank ersätter. In även John Leggett som avlöser ”Björne”. Pahlmblad har åtta poäng för Kings i en jämn första period.

Andra perioden: 15-17.
Ganska trögt tempo från båda lagen. 22-23 efter drygt två minuter. När Kings går till 25-23 på ett par anfall mot ett inte helt perfekt Umeå-försvar, då tar Jesper Gustavsson en timeout.
Mitt i andra Umeå i ledning 27-31. Detta efter ett par treor av Smith och poäng av Leggett. Timeout Södertälje. Lyckat försvar av Umeå har ställt till det för Kings som fastnat. Offensivt ändå ingen succé för Umeå där Nilsson är 0 av 5. Adam Ramstedt dunkar i 29-31. Direkt timeout Jesper Gustavsson. Här lämnas inget åt slumpen. Umeå leder returtagningen med 19-9.
Bizaca skjuter trea och Kings till ledning 32-31. Då svarar Smith med trea 32-34. Efter 34-34 sänker greken en lång tvåa (tydligen en tå på trepoängslinjen) 34-36!

Ställningen i halvtid: Södertälje Kings-Umeå BSKT 34-36
Summering: Jämn första halvlek. Mycket bra av Umeå. Nilsson iskall med 0 av 5 på skottförsök – Varytimiadis stekhet med 5 av 5! Poängbäst Arik Smith, 14 poäng före paus, han har 3 av 4 på treorna. Umeå 22-12 i returtagningen.

Tredje perioden: 23-22
I Täljehallen
 öppnar BSKT bra i tredje perioden och har 37-42 efter två och en halv minut. I mitten av tredje 41-46, BSKT håller i detta bra så långt. Även 42-49. Saleman har sänkt två treor på kort tid. Kings har bekymmer i försvar. Varytiamidis dunkar in 46-54 och timeout för hemmalaget. Då är sex och en halv spelat i tredje. Bra taktikbreak för Södertälje och coach Degernäs. Laget går till 52-56 och då är det Umeås tur att ta en minuts timeout. Kings har utdelning, Pahlmblads trea betyder hemmaledning 55-54.

Ställning inför sista: Södertälje Kings-Umeå BSKT 57-58.

Fjärde perioden:
Umeå öppnar med tre raka poäng till 57-61. Då drar Bizaca i en trea. Gästerna håller sig en aning före 62-65, knappt sju minuter kvar. Tvåa från Pahlmblad 64-65. Singhateh två straffar ger 64-67. Umeå avlastar genom att spela Albin Frank och John Leggett. Frank gör det bra och lurar Pahlmblad att dra på sig sin femte foul. BSKT har ledning vid 66-71. Då är det 4:22 kvar.
Men Kings har Toni Bizaca och Alex Lindqvist i laget. De skjuter varsin trea.
Södertälje leder 72-71. Timeout Umeå. Tid kvar: 3:26.
Bizaca ny trea. 75-71.
Umeå har sina chanser till treor, men missar. Singhateh får i en tvåa. 75-73.
Tid kvar: 2:09. Timeout Kings.
Likaläge vid 75-75. Då åker Singhateh (uppdaterat) på en teknisk foul (oklart vad han sade till domarna) och det leder till Kings ledning 78-75. Umeå har ett par försök på treor för kvittering.,
Men det skiter sig. 11 sekunder kvar – Rudy Mbemba har inte träffat något under matchen – drar i en ”cirkus-trea” till 81-75.
I slutsekunderna Gilchrese en trea som rediucering 81-78. men bara 2,8 sekunder kvar.
Kings får inte in bollen på fem sekunder. Det blir Umeå som får en sista chans. Men det är inkast på egen planhalva så Arik Smith måste avsluta från toklångt håll – den bollen är inte nära.
Slut: Södertälje Kings-Umeå BSKT 81-78.