Haverikommission

En över fem år lång och 23 matcher lång segersvit sprack med ett dån. 73-97 mot Visby.

Tanken på nio dagars skön förberedelse inför en ny SM-final mot Luleå grusades tidigt. Udominates resebokare kunde denna måndag kväll i Umeå Energi Arena Redan i mitten av den tredje perioden börja kika på flygbiljetter till Visby.

Efter slutsignalen stängde Udominates ledning och spelare in sig i omklädningsrummet en lång stund.

Haverikommissionen får jobba snabbt. Nästa match mot Visby är redan på torsdag kväll och nu är ingenting givet. Slovakiska landslagsspelaren Regina Palusna ser ut att smålinkande förflytta sig mellan planens båda tresekundersområden. Men hon klarar av att blixtra till och springa på snabba uppspel. Ett superproffs som i sällskap av amerikanskorna Brandy Montgomery och Nici Gilday inte har en tanke på att avsluta säsongen utan att ge allt och lite till.

Nu står det 2-1 i matcher så Udominate har fortfarande övertag. Men… Umeålaget har förlorat sju av de åtta senaste perioderna mot Visby Ladies.

– Jag har svårt att se oss förlora tre raka matcher – men det kan hända om det ser ut som i dag, säger Udominates coach Jan Enjebo.

– Visby var hungrigare, de satte sina skott och allt var inte alls lätta skott. Vi på vår sida var rädda att förlora och det satte sig i huvuden vilket gav långsamt spel och tvekan. Anfallet var inte problemet, men att släppa in 97 poäng mot ett lag som i ligan snittat 64 är dåligt. Visby hade en djäkligt bra dag och vi hjälpte dem att bli ännu bättre.

Mer läsning: Fallet ”Enorm besvikelse”

Jan Enjebo om fortsatta semifinalserien:
– Jag som coach är ansvarig för förberedelserna inför match med att göra laget redo. Men som coach kan du sedan inte trolla. Precis som jag själv så måste spelarna se sig själva i spegeln. Nu ska vi supporta varandra för att hitta tillbaka till ett lagspel och ny glädje.

Bloggens kommentar:
Detta var varken första eller sista gången som detta Udominate demonstrerar den nästan obegripliga förmågan att varva högt och lågt. Högstanivån är härlig att se – lägstanivån bara pinsam. Turerna upp och ned har följt laget hela säsongen, det var likadant under förra coachen Julian Martinez Alman, så det är inget nytt som kommit med Jan Enjebo.

Att Udominate genom åren visat en förmåga att ställa till det för sig i slutet av säsongen är heller inget nytt. Exempelvis 2016 blev det en semifinalrysare mot Sallén, då låg Umeå under med 1-2 i matcher, men kom igen och tog finalplatsen med 3-2.  Förra året hade Umeå stora problem i semifinalen mot Telge, men redde ut det till 3-1 i matcher.

Då har Luleå Baskets fans en lugnare tillvaro. Det flerfaldigt regerande mästarlaget vann i kväll ännu en hemmamatch. En mäktig förmåga att aldrig falla igenom. I kväll var Telge såpass nära som en/två poäng i slutminuterna – men vid slutsignal hade Luleå inför drygt 1700 åskådare grejat biffen ännu en gång. Luleå har alltså under de senaste åren inte torskat en enda slutspelsmatch inför hemmapubliken. Laget ståtar nu med fyra raka SM-guld och är megafavorit till femte raka.

Om Udominate kan samla ihop sig på torsdag och visa att de är ett bättre lag än Visby, i stället för att bara inbilla sig att det ska ordna sig om man joggar runt, hur går det i så fall mot Luleå i en (eventuell) final? På högstanivå kan Udominate säkert blixtra till ta någon match mot Luleå, men nu är det bäst av fem och megahemmaplansfördel för Barthold och kompani.

Umeå-lagets stora spelare svajar betänkligt.  Lisa Koop lyckades nu ta två returer mot Visby. Två returer. Kombinerat med noll försvar och genant låg skottprocent. Plus fem turnovers. Någon som tror att oron sprider sig i Luleå Energi Arena?

Finns något plus för Umeå? Ja, det ska väl vara att de slipper allt vad favoritskap heter. Just nu är de inte ens favoriter mot Visby i den bortamatch som kommer på torsdag.

x x x x x

Reaktionen uppe i Luleå på att Udominate torskade mot Visby? Jodå. Mungipor uppåt.

– Jag såg det. Det är bra för oss. Det betyder att de kommer behöva slita lite till på sina bästa spelare, och att de kommer vara ännu tröttare när de möter oss. Om de nu tar sig vidare, säger Luleås Allis Nyström till Norrbottens Media.

X x x x x

Till sist: På torsdag i Visby är det ny match. Det börjar med 0-0 på tavlan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.