Klart: Umeå i dubbla Europa-spel

Bloggen kan avslöja att det redan är klart att A3 Basket från Umeå kommer att spela i dubbla Europa-spel säsongen 2018/2019.
Svenska Basketligan Dam med totalt 20 matcher i grundserien (elva lag som möta hemma/borta) räcker inte till.

Internationella Europaspelet för A3 Basket blir på två fronter;

1) Fiba EuroCup –  Umeås damer är bra rankade efter att ha gått vidare till playoffrundan förra året. Det innebär chans till en förmånligare lottning och A3 Basket går rakt in i gruppspelet utan kval.

2) Europa-ligan med östliga förtecken. Det är på gång förändringar i den liga som i fjol gick under namnet EEWBL. Nya namnet ska bli EWBL (European Women´s Basketball league), Umeå tog sig förra säsongen ända till ”final four” efter att bland annat ha slagit ut Luleå i playoff. För Umeå blev det en slutlig fjärdeplacering efter knapp förlust mot Good Angels i semifinalen och sedan torsk mot Dynamo Moskva i bronsfajten.
A3 Basket kommer att placeras i A-gruppen i denna Europa-ligan – där motståndare blir bland annat regerande championlaget Good Angels Košice mästare i Slovakien. Umeå ställs även mot Tsmoki Minsk, mästare i Vitryssland, Hoptrans-Sirenios, mästare i Litauen, Astana Tigers, mästare i Kazakstan, ytterligare lag i gruppen ska bli Pinkk Pecsi från Ungern, BC Rostov från Ryssland, plus ett lag som ännu inte fastställts.

Tre sammandrag i gruppspelet ska det bli och enligt planeringen ska A3 Basket då spela första matcherna i Riga, Lettland, andra omgången i Minsk, Vitryssland och tredje gruppsammandraget i Košice, Slovakien

Enligt vad Bloggen erfar ska svenska mästarna Luleå Basket också delta i den här östliga Europa-ligan. Två svenska lag kommer inte att placeras i samma grupp – därmed går det att räkna ut att Luleå ska vara i ”B-gruppen” och att givna lag där då blir TTT Riga och Dynamo Moskva – förra säsongen på silver- och bronsplats i turneringen. Slovakiska Piestanske Cajky är exempel på ett annat lag som ska vara med.

En intressant grej är att Luleå ligger bra till för att få stå som arrangör för ett sammandrag i turneringen. Enligt Bloggens uppgifter lutar det åt hemmaplansspel för Luleå Basket i januari 2019. En kittlare kan vara ett toppmöte mellan Luleå och TTT Riga.

Uppdatering: Luleås klubbdirektör Christer Sehlin har i kväll bekräftat att Luleå ska få arrangera en helg i Europa-ligan.
– Sammandraget kommer att vara i början av januari (12–13 januari). Där blir det förutom oss tre andra lag. Totalt blir det fyra matcher då vi spelar två matcher och de andra lagen spelar två matcher, säger Selin till NK/NSD.

Lagen som kommer på besök i Luleå är slovakiska Piestanske Cajky, Brno från Tjeckien och TTT Riga från Lettland
Övriga lag i grupp B är; Dynamo Moskva, Ryssland, Kibirkstis Vilnius, Litauen, Horizont Minsk, Vitryssland, samt Amsterdam från Nederländerna.

Noterbart är att den här östliga Europa-ligan är i en växande fas, i fjol skedde arbetet med stor flexibilitet och förändringar i planeringen kan sannolikt ske under resans gång även in i säsongen 2018/2019.

När det gäller Luleå Basket kommer klubben precis som förra året inte att ställa upp i EuroCup,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.