Problemet i lagbygget

Bloggens kommentar till att Lisa Koop får lämna A3 Basket:

Egentligen är det mest förvånande med historien att Lisa Koop fick förlängt kontrakt efter förra säsongen. Hon hade förvisso helt okej siffror med nära ”dubbel-dubbel” i poäng/returer i svenska ligan och klarade SM-finalspelet med någon sorts hyfsat godkänt betyg. Men det var många tillfällen där det blev märkligt enkla misstag och dåliga beslut och i Europa-spelet sjönk hennes snitt till 8 poäng/6 returer.

Koops roll på basketplanen passade utmärkt i den lilla ruta som det handlade om med taktiken modell den tidigare coachen Julian Martinez Alman. I takt med övergången till Janne Enjebos snabbare spel över hela banan så passar inte insidespelare, som ställer upp sig, in lika bra.

När jag snackade med Janne Enjebo efter tisdagens förmiddagsträning så menade han att om Koop fortsatt leverera runt 13 poäng + 9 returer per match så hade det kunnat funka eftersom hon faktiskt även kan springa på snabba uppspel – men att hon i höst inte varit samma spelare som i fjol.  Tyvärr har inte heller det defensiva arbetet fallit väl ut.

Kvarstår gör dock problemet med att kravbilden nu innehåller bättre rörelse för att kunna bidra till det annorlunda spelet.

En sak som måste sägas till hennes försvar är att Lisa Koop faktiskt då och då misshandlats av de svenska ligadomarna. Mindre motståndare har fått knuffas och slå ganska mycket utan åtgärd – samtidigt som i ändra änden den 197 centimeter långa tyskan straffats med foul så fort hon viftat med armarna.  Frustrationen hon visat är fullt begriplig – men blev de fakto även en belastning – som i ligapremiären mot Högsbo där fem foul plus en teknisk på Koops 15 minuter inte direkt gynnar laget. Spelare (och coacher) måste helt enkelt klara av att bita ihop, svälja förtreten, räcka upp handen och spela vidare.  Spelare gör turnovers – domare är inte heller felfria.

Det lär nu kosta klubben en slant att betala Koop (ett antal månadslöner lär det bli även om en 197 cm spelare inte bör ha så svårt att hitta ny klubb). Samtidigt ska en ny spelare ska rekryteras. Viktigt att hitta rätt denna gång.

Oavsett position på pappret bör nästa spelare som kommer till Umeå kunna skjuta även utifrån. Den bristen i truppen blev uppenbar mot Högsbo när varken Tiffany Brown och Hollie Mershon inte spelade.

Fortsatta spelet före jul blir intressant. Skadekänningar oroar redan.  Det går redan nu att säga att det inte skulle förvåna om ytterligare någon ny pjäs plockas in – om inte förr så innan januarifönstret stänger.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.