Bra bortaseger för Umeå

Slut: Nässjö-Umeå 84-92

En bra bortaseger för Umeå BSKT. Toppenspel i drygt halva matchen och jättestor ledning en bit in i tredje quartern. Men lite minus för att laget sedan stannade av och höll på att drälla bort alltihopa i slutet.

Stor matchvinnare Egal Saleman med 32 poäng och 9 returer.

I kväll i Nässjö sporthall startar Umeå BSKT med femman Omar Krayem, DeAndre Mathieu, Daniel Eliasson, Egal Saleman och André Nilsson.
Hemmalagets starters: Marquis Jackson, Facundo Zarzate, Franklin Williams, Tomas Fernandez och Dartaye Ruffin.

Första quartern: 15-27.
Bra och kontrollerad start av Umeå, Nilsson första poängen, Saleman skjuter trea och tvåa och då är det 2-7. Efter sex minuter har vi 8-16 på tavlan. Senaste poäng snyggt ilagda av Krayem. BSKT släpper in Chris Singhateh och Albin Frank. Saleman är het – det leder till läge 12-23 efter åtta spelade minuter. 13 poäng så långt av Egal! 12-25 av Singhateh. Inhopp av Devon Williams. Han kastar bort boll direkt och får vända tillbaka till bänken. Nässjö har vräkt iväg hela 13 trepoängsförsök – men bara fått i två.

Andra quartern: 16-24.
Daniel Eliasson -som tidigare lirat i Nässjö – får två blixtsnabba foul. Han svarar genom att sänka ett trepoängsskott. 17-30. Två minuter in i andra är det 19-34. Umeås största ledning. Vidare till 22-39. Umeå spelar jättebra. Ändå har Mathieu ännu inte gjort poäng – övriga Umeå-spelare bevakas inget vidare. Mitt i Q2 är det 24-41. Timeout Nässjö. För Umeå får Rami Ghanem chansen. 24-44 efter ny trea av Eliasson.  Williams åter i spel. Tar ett trepoängsförsök som känns lite illa valt. Drar sedan på sig en onödig foul. Tillbaka till bänken. Hemmalaget Nässjö har överlag problem med dåliga beslut och ihåligt försvar. Ghanem missar två staffkast, tar egen retur och missar layup, foular sedan – vilket ger två kast Nässjö på lagfoul. Slarvigt spelat. I slutsekunderna försöker Nässjös Fernandez dra kläderna av André Nilsson – det ger såklart två kast och boll från sidan (osporslig foul). Umeå sista skott.

Ställningen i paus: Nässjö-Umeå 31-51.
Het, hetare, Saleman! 17 poäng + 9 returer i första halvlek. Mycket bra även Nilsson, Krayem och Eliasson.

Tredje quartern: 27-25.
Inleds med en ny trea av Daniel Eliasson. Sedan foular Ruffin vansinnigt (hans fjärde!) – tre kast för Saleman. Tre säkra i korgen. På tavlan i Nässjö sporthall 31-57. Redan efter tre minuter timeout Nässjö, då vid 36-61. Hemmalaget kommer ut och sänker ett par långskott, två och trea av Jackson. 41-62. Zarsatre en trea – då svarar Eliasson med sin fjärde trea i matchen. 44-66 mitt i Q3. Umeå matchar bänkfolk och ett snyggt samspel avslutas med en trea av Albin Frank till 44-69. Lite gummibands-läge, Nässjö går från större underläge ned till 20-poängsgränsen. Jackson börjar sänka skott. 49-69 sju minuter in i tredje. Därefter viktig trea av Singhateh. Eliasson åker på sin fjärde foul. Nässjös Williams sänker en trea på buzzern i Q3.

Läget inför sista: Nässjö-Umeå 58-76.
Coach Jesper Gustavsson matchar bänken flitigt, vill väl spara på en del krut då det är ny tuff bortamatch i Södertälje på söndag. I tredje quartern blev det en hel del slarv. 26 poängs ledning krympte till 18 pinnar.

Fjärde quartern: 26-16.
Grym block av store Nilsson. Men åtta minuter kvar är det 60-77. Umeå har definitivt inte stängt matchen. Den här delen av matchen med långa anfall är inte riktigt BSKT:s likör.
Inte mycket som stämmer för Umeå nu. Grova missar nära korgen. 66-81 med fem och en halv min ut kvar. Om Nässjö hade varit vassare hade detta snabbt kunnat bli jämn match. Många avblåsningar – bland annat får Krayem sin fjärde foul. En trea av Nässjös Jackson – då är det bara tolv poäng skillnad. 69-81. Fem minuter kvar!! André Nilsson läger i två poäng.
4:38 kvar: 69-83. Timeout Nässjö.
Oj, oj, oj, Nässjö har jättechanser – men dabbar sig med saker som stegfel på layup. Umeå har mer eller mindre slutat göra poäng, bara en poäng per minut i sista. Williams väcker hallen i Nässjö. En trea betyder att det bara skiljer elva poäng.
3:21 kvar: 72-83. Timeout Umeå.
Nästa poäng Salemans. 72-85. Nässjö 74-85. Därpå Felix Terins en trepoängare 77-85. över två minuter kvar. Åtta poäng skiljer.
Umeå har tur som har Saleman – som kontrar med en trea. 77-88. Sedan straffar Nässjö
1:32 kvar:  79-88. Sedan Umeå miss. Nya straffkast Nässjö. Ruffin får i ett 80-88. 36 sekunder kvar. men sedan slarvar hemmalaget bort inkast under offensiv korg. Umeå passar på att ta timeout. Jesper Gustavsson väljer att ta in bollen på offensiv planhalva – räknar kallt med att Nässjös ska foula direkt. Så sker – Saleman sänker båda kasten.
34 sek kvar: 80-90. Timeout Nässjö. Snabb foul på Umeå (inte planerat) Jackson två kast.
82-90. Sedan medveten foul av Nässjö – Saleman till linjen. Miss och Träff. 82-91. Nässjö anfaller snabbt, Umeå inte med i försvar. Ruffin får en tvåa + bonuskast. Han missar för att försöka ta offensiv retur. 84-91. Nässjö sätter Mathieu på linjen. 14 sek kvar. Han träffar ett av två. 84-92.