Umeå föll i EuroCup

Premiärkväll i damernas EuroCup.

Det slutar med två svenska förluster. Telge borta mot Spartak Moskva och Umeå hemma mot Botas.
A3 Basket gjorde en charmant första halvlek mot turkiska Botas med världsstjärnan Jewell Loyd. Det var fortfarande tajt värre efter tre spelade perioder och likaläge just i början av den sista – men sedan var det över.  Gästerna krossade ett tröttnande Umeå.

Det är lite svårt att ta till sig att det faktiskt var 63-63 med åtta och en halv minut kvar.
Hugaligen med 2-19 i slutet. Totalt tomt i tanken.

– Vi torskade allt under de sista 15 minuterna, klara trötthetssymptom, säger Umeås coach Janne Enjebo.

EuroCup basket damer
A3 Basket Umeå-Botas, Turkiet 65-82 (21-18, 22-18, 15-25, 7-21).
Umeå: Tiffany Brown 16, Tayler Mingo 13, Abigail Asoro 13, Alyssa Lawrence 12, Sandra Hansson 6, Ama Degbeon 5.
Botas: Jewell Loyd 24, Elisabeth Williams 22, Claudia Pop 21, Tijana Krivacevic 10, Olcay Cakir 2, Kubra Erat 2, Melis Gulcan 1.
Publik: 517.
Domare: Karolina Andersson, Finland, Kate Webb, Storbritannien, Paulina Gajdosz, Polen.

x x x x x

Slut: Umeå-Botas 65-82.

Fjärde quartern: 7-21.
Botas visar klass och spelar ut när Umeå blivit tveksamt. varje misstag straffas. Två och en halv minut in i sista är det 63-69. Timeout Enjebo. Alyssa Lawrence måste in i spel. Men hon blir blockad i första skottförsöket. Umeå missar sedan ett par närskott. Enkla poäng för Botas. 63-71. Turkisk zon gör det svårt för Umeå som alltså inte har sin distansskytt Hollie Mershon. Tufft försök till trea missas av Asoro – i andra änden så sänker Jewell Loyd ett långskott. Nu bär det i väg. 63-74.
Umeå tappar bollen om och om igen. Loyd lägger i gratisläge 63-78. Janne Enjebo måste ta ny timeout. Avblåsning vid 63-78. Alltså 5-19 i poäng på drygt fem minuter i Q4. Hemmalaget verkar ha tröttnat och klarar inte av turkiska stora zonen, som förvillar med lite man-spel mellan varven.

Ställningen inför sista: Umeå-Botas 58-61

Tredje quartern: 15-25.

Bevisas igen att Umeå är svåra att tas med när det blir hög fart. 48-38 tidigt i Q3. Botas har fem coacher på bänken, ibland står fyra av dem upp.
Men aj, aj, en svårt misstag – Alyssa Lawerence är för ivrig och tar totalt onödigt sin fjärde foul. Måste till bänken. Nära 17 min. kvar av matchen.
Ama Degbeon får en smäll i ansiktet så en lins flyger ut. Verkar gå att få tillbaka utan problem. men hemmalaget är inne i en ofokuserad sekvens. Blir av med ett par bollar så Botas plötsligt blir det lag som kan göra  snabba uppspel. Hansson tar en dålig foul som ger Botas två enkla poäng plus bonuskast. Timeout av Janne Enjebo mitt i Q3 då har vi 52-47.  det blir även 52-49. Asoros offensiva retur som ger henne 54-49 viktig. Jewell Loyd sänker en trea till 54-52. Botas vinner boll igen. Momentum Turkiet nu. Airball på Asoros nästa försök till trea. Claudia Pop sänker sin trea. Botas i ledning 54-55. Sedan en minut med Mingo mot Botas, övriga i A3 har blivit passiva. Brown tappar bort bollen, 58-61. Umeå får sista skottet. En tokmiss.

Halvtid: Umeå-Botas 43-36.
För Botas har de två amerikanskorna Loyd och Williams 22 poäng tillsammans. Rumänskan Claudia Pop har 7 poäng.  Övriga i Botas har det knepigare. Hemmalaget A3 har spelat suveränt under 17 minuter (efter tröga tre minuter i starten). Umeå har sex spelare som producerat mellan fem och nio poäng.

x x x x x

Andra quartern: 22-18.

Fyra tidiga poäng av Sandra Hansson. 25-18. Attack med fart funkar. Svårare att få in bollar nära Botas korg i uppställt spel fem mot fem. Lite byten i lagen ger Botas rejält längdövertag.  Lawrence snor bollen ur händerna på Loyd och lägger i 27-20! Danielle Elvbo får chansen för Mingo.
Abogail Asoro sänker en trea till 30-22. Isabelle Edholm in för Hansson – då ska tjejen från Sundsvall försvara på Jewll Loyd. Stort.
Internationella förbundet har skickat tre kvinnliga Fiba-domare – som är superbra. Läget 32-26 mitt i andra.  Fortsatt bra spel. Edholm assisterar Degbeon fram till 37-29, knappt tre minuter till halvtid. Umeå har hållit jämnt med Elvbo och Edholm. Umeå snor en ny boll när Elvbo stoppar Loyd. 41-33 med 33 sekunder till paus. Timeout Botas. Mindre bra i slutsekunderna att Lawrence får sin tredje foul. Loyd visar klass – sänker en tvåa på ”buzzern”.

Första quartern: 21-18
Stark start av Botas som tvingar Umeå till tre turnovers, enklare poäng för turkiska laget, 2-6 efter tre minuter. Jewell Loyds första poäng i sporthallen i Umeå betyder 4-8.  Abigail Asoro och Alyssa Lawrence utnyttjar missar i turkiska försvaret 8-8 efter fyra och en halv minut. Botas coach får redan då frispel. Timeout och rejäl utskällning. Umeå tycks ha skakat av sig de första minuterna och går till ledning 14-10. Umeå har gjort ett byta. Sandra Hansson in för Asoro. Turkiska turnovers utnyttjas. Jättebra försvar av A3.  Botas får även en osportslig foul då en spelare olagligt stoppar snabbt uppspel. 19-10 efter sju minuter.  Jewell Loyd missar ett par trepoängsförsök.
Botas kommer igen till 19-16. Dags för Umeås första timeout. Botas får sista skott i Q1. Det missas.

Umeå startar som väntat med Tiffany Brown, Tayler Mingo, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Botas: Cakir, Akbas, Jewll Loyd, Claudia Pop, Elisabeth Williams.

x x x x

Redan färdigt resultat finns från grupp A med Spartak Moskva-Telge Basket.

Ett ”normalt” utfall med rysk hemmaplan, det slutade 73-56 (16-17, 18-8, 16-13, 23-18).

Telge gick riktigt tungt på endast sex spelare. Mikaela Gustafsson 39 minuter, Ulrica Holmqvist 38 minuter, Ellen Åström 37 minuter, Klara Lundquist 36 minuter. Teodora Turudic hann med snudd på 30 minuter innan hon blev utfoulad. Patricia Elias fick ihop 19 minuter.

Telges poäng: Turudic 22, Lundquist 15, Gustafsson 10, Åström 6, Elias 3.