Umeå tunna till slut

A3 Basket Umeå i ledningen med med tolv poängs marginal (50-38) i början av den tredje perioden. Resten av matchen, det var 18 minuter och 29 sekunder kvar – då blev det 15-44 i baken för Umeå. Importstjärnorna i turkiska Botas steppade upp och då sade det bara pang.

– Umeå började euforiskt och det tog lite tid för oss att hitta rytmen. Efter pausen fixade vi till lite saker och gjorde jobbet ordentligt i andra halvan, säger amerikanska världsstjärnan Jewell Loyd.

Mer läsning: Cool stjärna sänkte Umeå

– När vi inte orkar längre då rinner det i väg och vi blir lite tunna, säger Umeås coach Janne Enjebo.

– Vi var uppe i tio-tolv poängs ledning och då kändes det ganska komfortabelt, att det inte sedan gick lika bra beror bara på att vi inte sprang lika mycket, säger Abigail Asoro.

Bloggens summering: Snacka om två olika ansikten. Umeå såg väldigt bra ut i drygt halva matchen – för att falla igenom grundligt under den senare delen. Det berodde absolut på skicklighet hos gästande Botas med stjärnor som verkligen levererade. Jewell Loyd har verkligen blick för precis allt som pågår. Men det berodde också på brister i hemmalaget.

Okej hade det varit om vi säger att det här slutat med förlust med några poängs marginal, även med tio. Men det är inte okej att bli så totalt tomma på energi. Det straffar sig att jogga omkring mot lag som Högsbo och Mark i svenska ligan, då räcker det förvisso att göra något litet vinnande ryck – men det bygger ingen hårdhet för att stå upp när det blåser tuffare.

Umeå får fortsätta att bjuda upp till kamp mot lagen i EuroCup. ”Det som inte dödar härdar”, och så vidare. Men det gäller även att gå hårdare i de mer vardagliga ligamatcherna.

Slutmålet är att försöka ta hem ett SM-guld. Där och då i april gäller det att orka gå på max i, om jag får tippa, fem matcher gånger 40 minuter.

Bilden: Jewell Loyd är huvudet högst i Gammliahallen. Foto: Johan Löf.