Sverige EM-klart

Det blev förlust för Sverige i gruppfinalen mot Italien, men efter 62-56 till hemmalaget kunde båda lagen jubla över säkrade platser i nästa sommars EM-slutspel. Italien som gruppetta och Sverige som en av de sex av åtta grupptvåor som får nådiga nicken.

Matchen? Snudd på blågul katastrof från slutet av första perioden till halvtid. 40-21 i  paus. Helt annat ansikte i andra halvan där Sverige kom igen starkt och faktiskt hade en reell chans att vinna mot slutet.

Coach François Gomez gick all-in och använde i princip en enda femma.

Efteråt var alla glada och nöjda – över platsen i EM-slutspelet. Lite av ”sista chansen” för veteraner (nåja, Eldebrinkarna är inte mer än 30 år).

Bloggen tillåter sig att vara lite gnällig – för att nå framgång i EM krävs mer än så här.  Att släppa 17 offensiva returer till Italien är inte okej alls. Att inte ha koll på vad motståndarna gör och inte gör är slarvigt/okoncentrerat/dumt. Det går exempelvis inte att lämna fri passage på anfallarna önskesida. Garanterat har coacherna haft tydliga scoutrapporter. Beslutsfattandet från Zahui och Abdi är inte bra. Så är det. Frida och Elin Eldebrink var mycket bra bra mot Italien. Lollo Halvarsson blev bättre och bättre.

Nathalie Fontaine spelade inte på grund av ryggproblem.

EM-kval, damer, grupp H
Italien-Sverige 62-56 (19-15, 21-6, 10-20, 12-15)
Italien: Olbis André 20, Elisa Penna 10, Cecilia Zandalasini 8, Francesca Dotto 6, Nicole Romeo 6, Giorgia Sottana 5, Sabrina Cinili 5, Kathrin Ress 2.
Sverige: Frida Eldebrink 19, Farhiya Abdi 10, Lollo Halvarsson 10, Amanda Zahui 10, Elin Eldebrink 7.
(La Spezia)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.