Livesändningar, betyg och förändring

Efter uppehåll ska herrligan dra igång igen – på söndag spelar Umeå BSKT norrderby hemma mot BC Luleå.

Bloggen kan berätta att den matchen kommer att sändas live på vk.se. Uppkast klockan 15:04.

Livesändning på vk.se blir det även från returmötet i Luleå fredag kväll den 11 januari.

Hur är då förutsättningarna inför omstarten av serien?

Bloggen ger här spelarbetyg på första delen av serien – och konstaterar att det kommer att bli förändringar i Umeå BSKT.

Laget Umeå BSKT har spelat 14 matcher, torskat elva och bara vunnit tre. Det ger nionde plats i ligatabellen – på kvalplats och utanför slutspelet. Allmänt slarvigt med svajigt försvarsspel,  dålig utblockering,  dåliga screensättningar, rent skadlig är förmågan att i snitt göra fem turnovers mer än motståndarna.
Lagets betyg: Underkänt.

Coach Jesper Gustavsson – gör ett hästjobb och har även en del klurigheter med i sina gameplans. Skicklighetsmässigt inga frågetecken alls. Men när det gäller förmågan att få säsongens ihopskramlade gubbar att bli en sammansvetsad enhet så har det inte gått något vidare.
Betyg: Godkänd.

Spelare för spelare:
André Nilsson – centern snittar en dubbel-dubbel med 14,4 poäng och 10,1 returer. Har höjt sin skottprocent till 59,9. Den som sammanlagt spelat mest minuter av alla då han inte missat en enda match. Betyg: Klart godkänd.
Prognos: Stabil. Kan bli lite mer effektiv om han får, ska vi säga… två-tre minuter mer vila per match.

Egal Saleman – lagkaptenen/powerforwarden har höjt sitt snitt en aning och ligger på 14,3 poäng/6,2 returer per match. Har i höst blandat och gett, från superbra matcher till rätt risiga insatser.
Betyg: Godkänd.
Prognos: Positiv. Behöver täppa till lite mer defensivt. Är klart bäst när laget har flyt och han slipper fundera på vad alla andra gör och kan koncentrera sig på sitt eget spel.

Daniel Eliasson – position tre-kille som i sin roll i nya laget inte blommat ut. Han gör jobbet och ligger på plus i plus/minus-statistiken, men nog vill man se mer än 5,6 poäng i snitt av en såpass bra skytt.
Betyg: Knappt godkänd.
Prognos: Uppåt. Tiden talar för att att han ska känna sig mer hemma och ta för sig lite mer. (Sedan borde klubbledningen åka till Nässjö och stjäla ringarna från han förra hemmahall! ”Danne” missade inte ett enda skott när Umeå bortabesegrade Nässjö.

Chris Singhateh – delar på smallforward-jobbet med Eliasson. Frisk fläkt som snittar 7,4 poäng. Är mellan varven lite väl optimistisk när det gäller att ta avslut. Tar steg framåt men har mycket att lära.
Betyg: Knappt godkänd.
Prognos: Kanske. Måste bli bättre defensivt och rannsaka sitt omdöme offensivt. Men okej, färsk ligakille som coachen jobbar med.

Omar Krayem – veteranguard tillbaka i svenska ligan och Umeå. Har hunnit bli 10 matcher. Började strålande för att sedan prestera allt sämre. Verkar ha hämmats av en knäskada på slutet, två sista matcherna före uppehållet väckte stora frågetecken. Snittar 15,4 poäng och 4,7 assists.
Betyg: Godkänd – fram till två senaste matcherna.
Prognos: Frågetecken. En frisk och påställd Omar Krayem brukar leverera. Har aldrig varit världens bästa försvarsspelare, men försöker lite mer nuförtiden.

DeAndre Mathieu – pointguard som verkligen kan springa och hoppa. Snittar 12,5 poäng och 5,9 assists. På gränsen till mer spektakulär än helt nyttig för laget. Har ännu svårt att greppa vad de svenska domarna går med på och inte. Okej försvarare.
Betyg: Godkänd.
Prognos: Försiktigt uppåt. Han lär inte bli längre än 175 centimeter (även om det står 178 i något papper som referenter brukar använda). Ett rimligt antagande är att Mathieu blir bättre och mer stabil på plan efter att ha kommit tillbaka från tråkiga hemresan till USA (familjeskäl).

Josh Green – komboguard som före ankomsten till Umeå hade gott rykte och hissades lite förvånande mycket av sportchef Romano. Spelaren har dock inte alls kommit in i laget på något vettigt sett, ser ofta ut att spela för sig själv lite sådär. I plus/minus har han otäcka -0,49 för varje minut på plan (-14 per match).
Betyg: Underkänd.
Prognos: Nej. Skulle förvåna stort om han är kvar i laget länge till.

Devon Williams – amerikansk lång kille som pröjsade biljetten till Umeå själv för att testa sin dröm efter tre års skadeuppehåll. Han upptäckt att seniorbasket som proffs kan vara ganska tufft även i den svenska ligan. Svag defensivt och smyger hellre ut och skjuter utifrån än att ta kampen nära korgen.
Betyg: Underkänd.
Prognos: Ursvag. Jättetrevlig kille, men det lär nog blir tack och hej.

Albin Frank – lite skadedrabbad Umeå-kille som gör rejäla arbetsinsatser under alla sina minuter (snitt 11 min/match, har varit med 10 matcher). Tar de skott han ska ta och har plussiffror i plus/minus på sin speltid (+0,11 per minut).
Betyg: Klart godkänd.
Prognos: Ljus. Ansvarstagare om kan alla spel i boken i sömnen. Bara hoppas han får vara frisk och hel.

Sade Aded Hussein – fransman som kom in som stor powerforward under en testperiod i november. På tre matcher har han snittet 15,3 poäng och 7 returer, vilket ser bra ut på papper. Men denna långe man gillar inte att spela försvar och smiter gärna undan utanför tresekundersområdet vilket skadar laget.
Betyg: Med tvekan godkänd.
Prognos: Blir inte kvar i Umeå.

Rami Ghanem – svensk bänkspelare på guardposition. Gör åtta minuter inhopp per match utan att vare sig ha riktigt koll eller verka kunna spela försvar.
Betyg: Spelar för lite för att betygsättas fullt ut.
Prognos: Svag. Tyvärr verkar det vara en bra bit ifrån att kunna bidra.

Anton Leth – truppkille som kom härom året kom från BG Luleå och har denna höst varit med åtta ligamatcher och då knappt sju minuter på banan. Naturligt lite väl ivrig när ett skottläge dyker upp. Lite svag defensivt.
Betyg: Spelar för lite för att betygsättas fullt ut.
Prognos: Svag. Har varit skadedrabbad och har massor med jobb framför sig.

Nils Botold – 16-åring stortalang från KFUM Umeå. Har fått hoppa in sex matcher med snittet tre minuter.
Betyg: Spelar för lite för att betygsättas fullt ut.
Prognos: Stark framtid. Gör det bra mot de stora gubbarna på träningarna. Nyligen utplockad som reserv till U18-landslaget.

x x x x x

Då är vi framme vid kärnfrågan. Vad ska hända nu. Hur ska Umeå BSKT bli ett vinnande lag som kliver upp på en säker slutspelsplats?

1) Det behövs en stabil och säker guard som levererar varje omgång. Eric Gilhrese har fortfarande kontrakt med Umeå BSKT – ja ni vet amerikanen som höll i hela laget förra säsongen och som i SM-kvartsfinalspelet mot Södertälje spelade försvar på alla fem i Kings.
Nu är sakläget så att familjemannen Gilchrese finns hemma i Norge, han har inte alls tränat för fullt under hösten.
Om han dyker upp igen i Umeå-linnet återstår att se – men det blir i så fall inte förrän 2019.

2) Alternativ till truppen? Det surras om att en ny amerikan ska komma till Umeå ganska snart. Senast i helgen när Bloggen språkade lite med sportchef Luca Romano var han mest diplomatisk och sade varken bu eller bä om förändringar i truppen. Vilket förstås är hans jobb. Spelarpresentationer sker när allt verkligen är klart och bläcket på kontraktsunderskriften har hunnit torka.

3) En defensivt lagd stor kropp. Umeå BSKT behöver någon som kan stångas i tresekundersområdet när Nilsson vilar. Någon som sätter stopp för offensiva returer. Någon som kan sätta ned fötterna för stadiga screens så att skyttar kan få sin tid att avlossa bössan. Jobbet är ledigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.