Fall i Europa-spel och ligarysare

Svenska mästarlaget Luleå Basket såg stabilt ut i första halvlek – men föll till slut i den första kvartsfinalen i EWBL – på bortaplan i Rostov vid Don i Ryssland. 82-74 innebär åtta minuspoäng inför hemmaretur i Luleå Energi Arena.

Rostov spelar inte i högsta ligan i Ryssland, positionen är just nu som tvåa i andradivisionen. Ett lag med unga inhemska spelare. I gruppspelet i EWBL förlorade Rostov mot A3 Basket Umeå med 69-82.

Stabilt spel av Luleå i första halvlek (31-43) hade full koll. Rostovs unga spelare verkade i första halvlek extremt tagna av stunden i en slutspelsmatch som inleddes med nationalsång och höga hemmaförväntningar. Ryskorna körde mest solospel med dåligt omdöme och kvicka långskott i rädsla att komma nära Luleås försvarare. Rostov som lag sköt 22 procent från golvet i första halvlek.

Efter paus rejäl uppryckning av Rostov – som när nervknutarna släppt började spela bra basket och vände matchen.
Mest anmärkningsvärt är att Luleå alldeles i slutet tappade till extra minuspoäng inför returen. De sista sju minuterna gjorde Rostov 20-5 och sista två och en halv minuterna 11-0 (från 71-74 till 82-74) på svenska mästarlaget som utöver egna misstag inte fick med sig något av domarna. Exempelvis fick Luleå totalt i matchen skjuta ett straffkast (!). Rostov hade 15 försök från välgörenhetslinjen. Luleås 21 turnovers ett klart minus. Rostov vann returerna med 51-35.
Coach David Visschers kärnfulla analys i uttalande för Norbottens Media: ”De slaktade oss i returtagningen”.

Luleå Basket saknade två spelare som inte hunnit få visum till Ryssland, Chastitiy Reed och Antonija Sandric.

Slut: Rostov-Don-SFEDU – Luleå Basket 82-74 (21-21, 10-22, 24-19, 27-12).
Rostovs främsta: Eleonora Oleynikova 23, Anna Zaitseva 20.
Luleå: Precious Hall 20, Chioma Nnamaka 15, Kristina Alminaite 12, Anna Barthold 10, Michaela Houser 10, Maria Felixova 4, Elin Lomgren 3,

Bäst sammanlagt på två möten är alltså det som gäller för att nå semifinal i Europeiska damligan, EWBL.
Kvartsfinalens retur spelas i Luleå den 21 februari.

Matchen gick att följa via YouTube-sändning

I det svenska ligaspelet för herrar är det denna söndag följande matchning:
Herrar: Kl 14.04 Nässjö-BC Luleå 65-68
Dramatik i slutet i Nässjö sporthall där hemmalaget gav bort segern till gästande BC Luleå. Nässjö hade 65-61 med 25 sekunder kvar.
Det blev 65-64 efter en trea av Collins.
Nässjö fortsatt i ledning med inkast på offensivt planhalva 18 sekunder kvar – slutade med dåligt inkast i händerna på Luleås Morris – som på väg mot friläge foulas, det betydde osportslig foul. Morris kunde därefter avgöra från straffkastlinjen. Det hann bli fyra kast innan det var över.
Låga poäng i matchen, bland annat för att BC Luleå enligt statsen sköt 3 av 27 på trepoängarna (11%).

Nässjö Basket – BC Luleå 65-68  (13-14, 18-18, 16-15, 18-21)
Nässjö: Marquis Jackson 21, Abdou Medjedoub 11, Felix Terins 10, Dartaye Ruffin 8, Franklin Williams 6, Facundo Zarzate 5, Tomas Fernandez 4
Luleå: Corban Collins 22, Earvin Morris 16, Denzel Andersson 13, Tavarius Shine 9, Thomas Massamba 4, Robert Gilchrist 3, Tim Kearney 1.

Basketligan dam söndag:

Jätterysare i bottenkampen mellan Uppsala och Mark, Allt kokades ned till slutsekunderna. Efter massor med nerviga saker, exempelvis en bunt missade straffkast av hemmalaget, så var det 64 lika med nio sekunder kvar.
Uppsala coachades av Ike Person som ritade upp ett inkastspel där Ashleigh Brown passade bollen till Agnes Nordström som avgjorde matchen med en layup. Mark hann med sista skottförsök utan att få utdelning.
Segern var Uppsala-damernas andra för säsongen, laget på näst sista plats i tabellen har därmed Kinna-laget Mark bakom sig på jumboplatsen som ska innebära kvalspel..

Slut: Uppsala Basket – Mark Basket 66-64 (21-13, 11-15, 19-15, 15-21).
Uppsala: Ellinor Holmberg 11, Shereen Sutherland 11, Agnes Nordström 10, Erica Iderstål 10, Ashleigh Brown 6, Louise Skyttevall 6, Ndey Ramou Jeng 6, Quy Nguyen 4, Elin Ekdahl 2.
Mark: Chase Coley 17, Paloma Anderson 16, Precious Johnson 12, Anna Golob 6, Linn Larsson 6, Emilia Axelsson 3, Anna Ekerstedt 2, Charlotta Dahl 2.

Söndag kväll kl 19.04 Norrköping-Eos (sändes i Sportkanalen/CMore).
Norrköping avgjorde i slutet av matchen – där Eos faktiskt var i ledning vid 58-61 nära tre minuter in sista perioden. Men Dolphins var klart bäst i slutet och vann fjärde med 26-10. Noterbart är stark offensiv returtagning av hemmalaget som tog hela 25 offensiva. Segern innebär att Dolphins stärkte sin fjärdeplats i ligatabellen.
Observera siffrorna på Shay Burnetts ”dubbel-dubbel” = 23 poäng + 23 returer (13 offensiva). Hon bjöd även på 6 assists.

I nästa omgång spelar Norrköping hemma mot A3 Basket Umeå.

Norrköping Dolphins – IK Eos 78-65 (23-18, 15-18, 14-19, 26-10).
Dolphins: Shay Burnett 23, Geraldine McCorkell 19, Lovisa Hjern 16, Sofia Pelander 10, Günesh Karaoglan 6, Vanessa Taylor 2, Michaela Borg 2.
Eos: Leah Scott 20, Dubravka Dacic 18, Ida Tryggedsson Preetzman 13, Louise Noaksson 5, Kajsa Lundahl 3, Tove Hultin 3, Vendela Genell 3.