Västerbottens eget ”Final four”

Populärt i många olika turneringar på olika nivåer är att avsluta med så kallat ”Final four”, alltså att en series fyra främsta lag stråla samman och gör upp om ”titeln”.  Så sker i stora Europa-tävlingar, exempelvis ska svenska stjärnan Amanda Zahui den 12-14 april, spela ”Final four” i EuroLeague på sin nya hemmaplan som är Sopron i Ungern.

I helgen hade Västerbotten sitt eget lilla ”Final four”. Det handlade då om slutspel i Västerbottens-serien nivå 1. Den lokala serien har under våren varit uppdelad i två olika nivåer med seriespel som är det första steget vidare för unga spelare som tidigare lirat Easy Basket.

De fyra främsta länslagen från ”nivå 1” möttes under söndagen i semifinaler och final – snyggt arrangerat t i samband med A3 Basket Umeås första SM-kvartsfinal mot Wetterbygden – så att ungdomslagen fick springa in och presenteras för publiken i Umeå Energi Arena under halvtidspausen i SM-kvarten.

När det blev dags för ungdomarnas final i den stora arenan fanns ett 60-tal åskådare på plats med bra ljudnivå på hejaropen. Ett kvitto på att nivåindelningen fungerat väl med jämna matcher är att de två finallagen i final four blev trea, respektive fyra i grundserien.

Semi 1: Nordmaling (2:an) – Minerva IF (3:an) 38 – 45
N: M. Yemane 17, M: D. Zhubi 15, E Tollefssen 15
Semi 2: KFUM Skellefteå (1:a) – KFUM Umeå Jupiter (4:a) 32 – 37
S: S Nordvik 9, K Lugner 8 J: M Lindblom 22,

Final: Minerva IF – KFUM Umeå Jupiter 46 – 38
M: E Tollefssen 22, N Hussein 9, J: M Lindblom 19, A Brändström 9,

Bilden: Minervas mixade lag med killar och tjejer vann finalen i Västerbottens-seriens ”Final four”.